Voorlopig geen EU-compensatie pluimveesector voor schade Russische boycot
De EU stelde eerdere deze week wel 125 miljoen euro subsidie beschikbaar om overtollig groente en fruit op te kopen en zodoende de marktprijzen op niveau te houden. Op die manier worden groente en fruittelers dus wel gesteund. LTO is daarmee tevreden. Met het besluit, geeft de Europese Commissie (EC) een krachtig signaal af aan de markt en is er financie ruimte voor compensatie voor tuinders en telers in Europa, stelt LTO in een reactie.
Pluimveevlees wordt vanuit Nederland nauwelijks naar Rusland geexporteerd. In een eerder artikel 'Exporteurs kippenvlees licht getroffen' berichte Pluimveeweb.nl hier al over. Maar de varkenssector heeft wel heel veel last van de boycot. Sinds eind januari dit jaar zijn de Russische grenzen naemlijk al dicht voor Europees varkensvlees.
Maar de varkenssector ontving tot nu toe nog geen steun uit Brussel. De vleessector kan in tegenstelling tot de groenten en fruitsector haar producten invriezen, opslaan en op een later moment verkopen, verklaart Frans van Dongen, lobbyist voor de COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) in Brussel.
Nog geen drastische prijsdaling
Bovendien zijn de prijzen van vleesvarkens en vleeskuikens nog niet zo drastisch gekelderd als van groenten en fruit. Groenten en fruit bederven veel sneller dan vlees en zijn dan niks meer waard. Daardoor daalden de gemiddelde prijzen ook sterk. De prijzen van tomaten zijn bijvoorbeeld van 1 euro per kilo naar 0,20 euro gezakt, aldus Van Dongen.
Van Dongen sluit niet uit dat de varkensprijzen verder gaan zakken. Wanneer dit gebeurt moeten we met LTO en NVV om tafel om een plan te maken wat we gaan doen. Maar producten uit de markt halen ligt voor de vleessector een stuk gevoeliger dan voor groenten en fruit.