‘Amerikaanse chloorkip verschilt niet in smaak’
Beide kippetjes vielen uitstekend in de smaak, meldt Foodlog.nl. Het proefgezelschap at de kip met sla uit een zakje. Die werd overigens, door de Franse producent, in chloorwater gewassen. Een praktijk waar ook Duitse slatelers vaker op overgaan sinds de EHEC-affaire van 2011.
De vergelijkende test is uitgevoerd en beschreven in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung door de Duitse journalist Winand von Petersdorff. Hij ging op zoek naar een 'chloorkip' om zelf een vergelijkende geur-, uiterlijk- en smaaktest te kunnen doen.
Struikelpunt in vrijhandelsakkoord
E van de struikelpunten in de onderhandelingen over het nieuwe vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU (het TTIP) is de 'chloorkip'. In de VS wordt alle kippenvlees door een chloorbad gehaald om bacterie besmetting te minimaliseren. In Europa is die behandeling verboden. Als Europa de Amerikaanse chloorkip zou toestaan, zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie, waarvan Europese pluimveehouders de dupe worden.
Het grootste probleem waar de journalist tegen aan liep was dat er in Duitsland daadwerkelijk geen chloorkip te krijgen is. Ook niet bij de daar gelegerde Amerikaanse strijdkrachten, die kopen de kip ook lokaal. Dus begon hij aan een zoektocht langs instituten, toezichthouders, chemici, wetenschappers of bedrijven om iemand te vinden die hem zou kunnen helpen dan maar zelf een chloorbad te maken. Hij kreeg echter vaak nul op het rekest.
Chloordioxide
Uiteindelijk nam de journalist het advies aan van een Amerikaanse microbioloog. Hij liet de kip 90 minuten in koud water (2 tot 4 graden Celsius) met 3 ppm chloordioxide badderen. De journalist schafte via internet - waar natuurgenezers en wonderdokters dol blijken te zijn op chloorhoudende stoffen - chloordioxide aan en maakte zijn eigen chloorkip.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Foodlog.nl, Frankfurter Allgemeine Zeitung
Beeld: Ingrid Zieverink