Europese boeren: snel ingrijpen
Dat kan door producten uit de markt te halen (interventie), vaart te zetten achter nieuwe afzetcampagnes en afspraken over open handelsverkeer met derde landen eerder door te voeren.
Dit staat in een brief die de Europese koepels van landbouworganisaties (Copa) en coeraties (Cogeca) hebben gestuurd naar EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos, meldt LTO Nederland.
Indirecte gevolgen
Naast de directe gevolgen van de Russische importstop zijn er ook forse indirecte gevolgen. Het extra aanbod van Nederlandse agrarische producten op de Europese markt staat niet op zich. Ook andere EU-landen willen hun producten op die markt kwijt, met alle gevolgen van dien voor het prijsniveau, stellen de organisaties.
424 miljoen in crisisfonds
De eerste aanwijzingen zijn dat de totale schade aanzienlijk groter zal zijn dan het bedrag van 424 miljoen euro, dat nu in een Europees crisisfonds zit, zegt COPA-voorzitter Albert Jan Maat in de brief.
Maat wijst erop dat de agrifood-sector niets van doen heeft met het internationale politieke conflict, maar er wel het hardst door wordt getroffen. Het geld om boeren en tuinders tegemoet te komen, moet derhalve niet alleen uit het EU-landbouwbudget komen, maar ook uit andere Europese fondsen, vindt hij.
Toeslagen eerder uitbetalen
Ook zou de Europese Commissie ruimte kunnen maken om de EU-premies en toeslagen eerder uit te betalen. Gezien de effecten, die snel op afzetmarkten zichtbaar zijn, pleiten Copa en Cocega ervoor om de verdeling van marges in de ketens in Europees verband te monitoren.
Tot slot zou de Europese Unie een codinerende rol kunnen spelen, zodat lidstaten ook nationale fondsen benutten om deze crisis te boven te komen.