Minder pootproblemen bij kuikens die uitkomen in de stal
Na drie koppels met een prototype gedraaid te hebben, waarvan ze vooral veel van geleerd hebben, draaien de vleeskuikenhouders nu de derde ronde met de commercie versie. De afgelopen ronde hadden we problemen met coccidiose, clostridium en IB, zegt Koolen Ook in stal 4 waar de kuikens in de stal uit het ei kwamen. Maar tot de afgelopen ronde liet iedere nieuwe koppel in stal 4 een verbetering ten opzichte van de voorgaande koppel zien. In de afgelopen ronde speelde de enting echter een rol, vertelt de pluimveehouder.
In stal 4 heb ik de afgelopen ronde geen antibiotica ingezet omdat ik graag antibiotica vrije kuikens wil afleveren. Achteraf bekeken had ik dat wel moeten doen. De afkeur viel met 266 kilo gelukkig nog mee. Maar door IB-, ORT- en verterings-problemen groeiden de kuikens minder. De wegladers gaan normaal gesproken na 42 43 dagen weg op een gewicht van 2,6 2,7 kilo, deze keer wogen alleen de kuikens in de zwaarste stal 2,6 kilo.
Betere darmgezondheid
De darmgezondheid van kuikens die uitkomen in de stal is absoluut beter, vindt Koolen. Door de betere vertering is de stal droger en zijn de scores op voetzoollaesies lager, gemiddeld zon 20 punten. De afgelopen ronde gingen de scores in de andere stallen richting en zelfs over de 120. In stal 4 lag de score dik onder de 80.
Bovendien hebben we duidelijk minder pootproblemen (enterococcen) in stal 4. Ik heb nog niet n keer de neiging gehad om de kuikens daarvoor te behandelen in die stal. Het teckelen van dit vrij frequent voorkomend probleem was voor Koolen de aanleiding om met deze proeven te beginnen
Planning
De reguliere stallen richt Koolen minimaal 1 dag voordat de kuikens komen in en stookt hij dan ook op. Nu stookt hij de stal 1 uur voor aankomst eieren op naar 32 graden Celsius en legt hij de 18 daagse bebroedde eieren in. Daarna gaat de temperatuur naar zon 37 graden. De eischaal temperatuur moet tussen 36 en 38 graden blijven.
Nadat het systeem automatisch omhoog is gelierd, rijdt hij op dag 19 de houtkrullen in de stal en richt deze in. De vloer is dan kostenloos opgewarmd gedurende 15 tot 20 uur. Later die dag komen de eerste kuikens al uit en op dag 20 zijn alle kuikens uit. Koolen ziet dat een daggroei extra mogelijk is. Daardoor wordt zijn ronde met dit concept 1 dag langer.
Koolen werkt nu nog met een 7 weekse planning. Als we in alle zes stallen omschakelen naar dit concept, denk ik niet dat we een strakke 7 weekse planning kunnen blijven hanteren. Althans niet bij aflevergewichten van 2,6 2,7 kilo. Wanneer we op 2,4 kilo wegladen kan het waarschijnlijk wel. Koolen ontvangt de broedlades met eieren op dag 47 van het vorige koppel. Wanneer hij op dag 43 leeg komt, zou hij dan slechts vier dagen tijd hebben, waarvan twee in het weekend, om alle zes stallen schoon te maken, te ontsmetten en de nodige reparaties uit te voeren.
Extra werk
Met 2 man zijn we nu nog een klein uurtje bezig om de lades in het systeem te schuiven en twee mensen vullen de geschouwde broedlades aan, zolang de broederij dit nog niet automatsch kan, tot deze vol zitten met 150 eieren. Dat vind ik mooier werk dan kuikens lossen, vertelt de Brabander.
Hij heeft inmiddels een systeem waar de lades automatisch door worden geschoven en alleen vooraan op de profielen gelegd moeten worden. Nadat de kuikens zijn uitgekomen duurt het weer een uurtje voordat de liggenblijvers geteld zijn en de lades weer uit het systeem zijn gehaald. Het complete systeem is bij Koolen omhoog te lieren.
Investering
De investering in een vol automatisch systeem zal een kleine euro per kuikenplaats bedragen, zegt Koolen. Zijn stal is een traditionele stal zonder vloerverwarming. Bij hem vallen de kuikens inmiddels niet meer op de vloer, maar drogen eerst op, op een speciale leeflaag.
De noodzaak hiervan kwam duidelijk naar voren in de proeven met het prototype. De stookkosten zijn waarschijnlijk gemiddeld 1 eurocent per kuiken extra. In de winter zal dit plus 1,3 eurocent zijn en nu in de zomer ruim 0,4 eurocent.
Technische resultaten
Koolen ziet/zag wel directe verbeteringen in voederconversie en groei. Zag omdat bij de laatste koppel, het principe van medicijnloos afleveren geld heeft gekost. Met name IB heeft, overigens alleen in de proefstal (4), roet in het eten gegooid. Daarom is de eerste-dags enting nu aangepast.
Uit eerdere koppels blijkt dat een voerconversie verbetering van 4 tot meer dan 6 punten goed mogelijk moet zijn. Een iets goedkoper eendagskuiken, geen of anders zeer veel minder entrococcenproblemen, verdere reductie van antibiotica, beter welzijn (betere voetzolen en vervoer van eieren in plaats van eendagskuikens) en duidelijk meer arbeidsvreugde moeten het (financie) plaatje rondmaken.
Ervaringen Rob Wingens
Eerder vertelde vleeskuikenhouder Rob Wingens uit Schaijk dat vleeskuikens die uitkomen in de stal vitaler en gezonder zijn. Pluimveeweb.nl berichtte in juli 2014 over zijn ervaringen met de dit concept. Hij werkte zes koppels in n van zijn stallen, met 10.000 kuikens volgens dit systeem. Lees het complete artikel van Wingens op Pluimveeweb.nl.