Politiek eist compensatie voor boycot Rusland
Tweede-Kamerlid Elbert Dijkgraag (SGP) twitterde donderdagochtend: Agrarische sector betaalt hoge prijs door maatregelen Rusland. SGP wil weten van regering welke compensatie er komt."
Zijn CDA-collega Jaco Geurts liet weten: CDA vindt dat agrarische sector steun verdient om boycot van Rusland te kunnen overleven."
In wat voor vorm en voor welk bedrag dat zou moeten zijn, dat kan hij nog niet zeggen. We zijn nu nog aan het kijken wat de gevolgen van de sancties precies zijn", vertelt hij. Na het weekend komen we met een voorstel." Geurts vindt wel dat de zaak in principe Europees moet worden opgepakt.
Impact inventariseren
Helma Lodders (VVD) schrijft op de VVD-site: De tegenmaatregelen zullen vooral de Nederlandse ondernemers een flinke tik geven en hebben direct gevolgen voor de bedrijfsvoering. Het is nu aan staatssecretaris Dijksma om samen met LTO en andere brancheorganisaties om tafel te gaan en de impact van deze sancties per sector te inventariseren."
Daarnaast moet de staatssecretaris met haar Europese collega's in overleg treden en alle mogelijkheden om het tegenpakket op te vangen in kaart brengen."
Bij het Ministerie van Economische Zaken vinden de verzoeken een welwillend oor. Maar ook daar is men nog bezig de precieze impact in kaart te brengen. Zodra we dat in beeld hebben, laten we weten welke tegenmaatregelen we nemen", vertelt een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma.
Europa
Ook op Europees vlak roert de politiek zich. VVD-Europarlementari Jan Huitema heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. Hij wil weten wat de impact van de boycot is en over welke mogelijkheden de Commissie beschikt om de Russische importrestricties op te vangen.
'Crisisbudget aanspreken'
Annie Schrijer-Pierik (CDA) is een stuk voortvarender. Zij wil dat de Commissie het budget voor landbouwcrises aanspreekt om boeren te compenseren en heeft, samen met haar collega's binnen de Europese Volkspartij (EVP) de Commissie daarom gevraagd.
Je moet daarbij luisteren naar signalen uit de verschillende sectoren", stelt ze. De boycot heeft op elke sector een andere impact en de oplossingen zijn ook per sector verschillend."
Daarnaast heeft ze gevraagd dat de Europese Mededingingsautoriteit ruimte geeft voor ondersteuning. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de ene overheidsorganisatie steun geeft aan boeren en dat de andere dat bestempelt als illegale staatssteun", vindt de CDA-politica.