‘Mengvoerprijzen zakken 40 euro per ton in vierde kwartaal’
De maprijzen staan nu nog onder druk, maar de oogstverwachtingen van ma zijn goed. De verwachting is dat de maprijzen zakken na de nieuwe oogst, licht Van Dijk toe. De mengvoerprijzen zullen voor varkens- en pluimveehouders in deze orde van grootte dalen, volgens Van Dijk. Voor melkveehouders zullen de mengvoerprijzen minder hard zakken omdat daar andere grondstoffen worden gebruikt.
Daling van 20 euro
Commercieel directeur Johan Schuttert van AgruniekRijnvallei verwacht dat de mengvoerprijzen nog 20 euro per ton zakken voor het einde van het jaar. Onze mengvoerprijzen daalden de afgelopen zes weken met 5 6 euro per ton, vertelt Schuttert. De totale daling bedraagt dan 25 26 euro per ton.
Telers hopen momenteel op betere prijzen en slaan hun producten dus op. Maar op den duur moeten ze verkopen. Het kan zijn dat de prijzen van grondstoffen en dus de mengvoerprijzen nog verder zakken als er veel grondstoffen uit de opslag worden aangeboden. Dat is in het verleden ook als eens gebeurd, aldus Schuttert.
Prijzen al gedaald
John Nijhoff, teamleider varkensvoeding van CAV Den Ham vertelt dat hun prijzen voor varkensvoer de afgelopen tijd 4,50 euro per ton zijn gezakt. Ook de prijzen van pluimveevoer daalden en de prijzen voor rundveebrok kelderden in minder mate. Nijhof wil geen uitspraken doen hoeveel de mengvoerprijzen verder zullen zakken tot het eind van het jaar.
De dalende mengvoerprijzen zijn broodnodig voor pluimveehouders. Vooral veel leghennenhouders staat het water tot aan de lippen, doordat de eierprijzen veel te laag zijn.
Voor vleeskuikenhouders is het ook belangrijk dat de vleeskuikenprijzen op peil blijven. Deze week daalde de basiscontractprijs voor vleeskuikens naar 0,81 euro per kilo, terwijl de voerprijzen nog nauwelijks zijn gezakt. Een flinke domper voor Nederlandse vleeskuikenhouders.