Meer risico op salmonella bij oudere eieren
Het risico op het oplopen van een voedselvergiftiging door Salmonella Enteritidis neemt toe naarmate de eieren langer bij de supermarkten of de consumenten liggen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Een verlenging van de uiterste verkoopdatum of de tenminste houdbaar tot (THT) datum wordt dan ook afgeraden.
Als de uiterste verkoopdatum van 21 naar 28 dagen gaat neemt het risico op een voedselvergiftiging toe met 40 procent voor ongekookte eieren en met 50 procent voor licht gekookte eieren, meldt agriholland. Als de uiterste verkoopdatum wordt opgerekt tot 42 dagen en de THT tot 70 dagen verdrievoudigt het risico ten opzicht van de huidige situatie.
Voor het gebruik van eieren in de cateringsector, waar de eieren direct van de groothandel betrokken worden, worden dezelfde resultaten gemeten. Alleen door de eieren goed door te koken kan het risico op een voedselvergiftiging beperkt worden.
Zie voor meer informatie het rapport Public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens op de site van de EFSA.