Doorbraak in vinden van goedkoop vaccin tegen coccidiose
Dit meldt het Vlaamse Pluimvee Actueel in zijn wekelijkse nieuwsbrief naar aanleiding van een artikel op de Amerikaanse website Watt poultry. Gedomesticeerde kippen kunnen door 7 vormen van Eimeria gefecteerd worden. Elke vorm heeft een voorkeur om een specifiek deel van de darm te koloniseren en de ernst van de infectie verschilt van geval tot geval. Het onderzoek dat de 7 genoomreeksen ontdekte, duurde 10 jaar.
Dit is een grote doorbraak in het onderzoek naar het oplossen van coccidiose, een ziekte die de pluimveesector ruim 2 miljard euro per jaar kost. Dit is te wijten aan het productieverlies, gecombineerd met preventiekosten en behandelingen. Coccidiose tast de darmen aan en als er niet accuraat tegen opgetreden wordt, dan veroorzaakt de ziekte zeer hoge sterfte.
Vooral in pluimveesector
Alle dieren kunnen coccidiose krijgen, maar pluimvee kan erger getroffen worden dan andere dieren omdat kippen in grote concentraties worden gehouden. De vormen van Eimeria die coccidiose veroorzaken hebben een fecale-orale levenscyclus. Hierdoor kan de ziekte zeer snel verspreid worden wanneer gastheren met velen samen leven op een beperkte ruimte.
Deze parasieten hebben zulk een vernietigend effect omdat ze gedurende lange tijd kunnen overleven in uitwerpselen of mest. Hierdoor worden wereldwijd de meeste kippen eraan blootgesteld, met veel onoverkomelijke infecties tot gevolg.
Snel resistent tegen medicijnen
Om de parasieten onder controle te houden, worden quasi altijd medicijnen ingezet. Spijtig genoeg zijn de parasieten snel resistent tegen deze medicijnen, waardoor er continu nieuwe medicijnen ontwikkeld moeten worden om de ziekte onder controle te kunnen houden.
De professoren die het onderzoek geleid hebben, zeggen dat het kennen van de genetische codes van Eimeria de ontwikkeling van nieuwe therapie tegen coccidiose zullen versnellen.
Enorme bijdrage wereldwijde voedselveiligheid
Dit is noodzakelijk omdat de pluimveeproductie gedurende de volgende 3 decennia zal blijven verhogen met Afrika en Azials grootste groeiers. De ontwikkeling van een nieuwe generatie goedkope en efficite vaccins tegen coccidiose zal een enorme bijdrage zijn in de wereldwijde voedselveiligheid.
Lees meer over coccidiose bij pluimvee op de website veearts.nl.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Pluimvee Actueel
Beeld: Susan Rexwinkel