NVP voorstel levert gemengde reacties op
De NVP stelde dit vorige week in haar nieuwsbrief voor en de NOP sloot zich hierbij aan. Een bezoeker van pluimveeweb.nl komt met een ander voorstel. Zorg nou maar dat er geen kooieieren verwerkt en geporteerd worden naar Nederland!, zegt hij. Dan pas heeft het zin, alle bedrijven in Nederland zitten niet eens vol, dan hebben we nog dat iedereen twee procent minder heeft opgezet, dus dit heeft helemaal geen zin. Ga maar praten in Brussel dat er beter op het kooiverbod wordt gecontroleerd en dat ze kooieieren niet meer mogen verhandelen binnen EU, adviseert hij de bestuurders van de NVP.
Een leghennenhouder stelt dat hij al 20 maanden voor 100 procent minder mee doet. Een andere leghennenhouder reageert: Ik heb in 2012 al 15 procent ingeleverd en dit heeft dus niets geholpen. Laat men eerst maar eens alle illegaal gehouden kippen opruimen en vervolgens (gelukkig bestaan ze nog) de dierrechten koppelen aan diersoort en deze afromen.
Uitbreiding niet meer gewenst
Een andere bezoeker vindt het een rare actie van NVP en NOP. Eerst zeggen ze dat de rechten eraf moeten, dus dan komen er meer kippen in Nederland. Een half jaar laten zeggen ze dat er minder kippen moeten komen in Nederland. Ik zou zeggen bestuursleden van NOP en NVP, geef het goede voorbeeld en starten jullie met het slachten. Ik doe het niet. Pak de gasten aan die zonder rechten kippen houden en die ze niet willen leasen of kopen. Sowieso is uitbreiding niet meer gewenst., sluit hij af.
Een leghennenhouder zegt: Lees ik dit goed, zijn dit de zelfde NVP en NOP bestuurders die nog niet zolang geleden om het hardst schreeuwden dat de rechten moesten verdwijnen? En dat met als argument een Europese markt. Mooi niet heren, overal in Europa beuren ze meer voor hun eieren, en nergens produceren ze een overschot van 300 procent. Logisch dat ze zeggen : wie de markt overspoelt ruimt die ook maar weer op. Maar ok beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Verenigde Staten als voorbeeld
Een bezoeker noemt hoe pluimvee organisaties in de VS dit aanpakken: In de VS pakken pluimveeorganisaties dit anders aan. Ze regelen vanuit de sector bij wet dat de bezettingsgraad van hennen elk jaar met een paar procentpunten achteruit gaat. Wanneer de NOP/NVP zich hier Europees voor in zou zetten, zouden er structureel verbeteringen moeten kunnen komen. Voorwaarde is wel dat de grenzen van de Europese Unie gesloten blijven. Een gelijk speelveld is wel zo eerlijk!