Tyson Foods verkoopt pluimvee activiteiten in Mexico en Brazilië
JBS en dochteronderneming Pilgrims Pride verwachten dat alle vestigingen die worden ingelijfd open kunnen blijven en dat de werkgelegenheid behouden blijft, melden Tyson Foods en Agriholland.
Niet voldoende schaalgrootte
Tyson Foods denkt dat de pluimveeactiviteiten in Mexico en Braziliniet voldoende schaalgrootte hebben om daarmee een leidende marktpositie in deze landen op te kunnen bouwen. De opbrengsten van de verkoop zullen in eerste instantie worden gebruikt om de schulden naar beneden te brengen die mede zijn ontstaan door de recente overname van Hillshire Brands.
De onderdelen in Mexico die worden afgestoten gaan naar Pilgrims Pride, waarin JBS een meerderheidsbelang in heeft. De Braziliaanse activiteiten van Tyson Foods zullen worden voortgezet door JBS Foods. In Mexico betreft het de integratie Tyson de Mico, die opereert vanuit Gomez Palacio in het noorden van het land.
10.400 werknemers
Er werken 5.400 mensen in 3 fabrieken, 7 distributiecentra en een aantal verkoopkantoren. Tyson do Brasil telt in totaal 3 productievestigingen, twee in Santa Catarina en n in Parana. Voor Tyson do Brasil zijn 5.000 mensen werkzaam.
Tyson Foods blijft klanten in Mexico bedienen met pluimveevlees. Dat gebeurt deels met vlees afkomstig uit de Verenigde Staten en deels met pluimveevlees uit Mexico. Daar zijn afspraken over gemaakt met Pilgrims Pride.
Snelgroeiende Aziatische markt
Tyson Foods wil ook aanwezig blijven in de pluimveevleessector in Azi waar de markt snel groeit. Het Amerikaanse concern heeft 3 vestigingen voor pluimveevlees verwerking in China en heeft een meerderheidsbelang in twee pluimveeslachterijen in India. In totaal heeft het concern daarvoor circa 5.000 mensen in dienst in Azi
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agriholland
Beeld: Susan Rexwinkel