Tips voor een betere drinkwaterkwaliteit
Dat adviseert dr. Guillaume Counotte, veterinair toxicoloog bij de GD. Daarbij komt dat voor pluimvee is vastgelegd hoe de drinkwatervoorziening moet zijn geregeld. Counotte: Als u ronde drinkbakken gebruikt, dan moet elke kip beschikken over 1 centimeter. Bij gebruik van drinknippels moet ten minste n drinknippel beschikbaar zijn per tien kippen. Counotte geeft nog meer tips voor een betere drinkwaterkwaliteit.
Tip: pas op voor doorhangende leidingen
Bij zowel leiding- als grondwater is het altijd belangrijk om de kwaliteit in de gaten te houden, want het water kan onderweg naar het drinkpunt vervuild raken. Counotte: Als een tyleenleiding doorhangt, kunnen er giftige stikstofverbindingen in zo'n doorhangpunt ontstaan door de bacteri die hier gaan zitten."
Om doorhangen te voorkomen, kunt u de leiding het beste om de meter goed vastzetten. U kunt de leiding ook door een pvc-buis leggen. Let ook op dat u niet de goedkoopste kwaliteit tyleen gebruikt. Goedkoop tyleen laat gassen en vloeistoffen door, waardoor het water wordt verontreinigd. Gebruik daarom hoge dichtheid tyleen: HD 80 of HD 100.
Tip: verstrekken medicijnen via water
Vaak worden vitaminen, bepaalde zuren, mineralen en diergeneesmiddelen via het drinkwater verspreid. Daarom is het goed de vinger aan de pols te houden en drinkwater (bij het drinkpunt) met regelmaat te laten onderzoeken. Zuren en diergeneesmiddelen kunnen de groei van schimmels en gisten bevorderen en dat kan de gezondheid van pluimvee aantasten, aldus Counotte.
Tip: voorkom verstopte leidingen en nippels
Counotte: Om voldoende te kunnen drinken is het belangrijk dat de leidingen en drinkpunten niet verstopt raken. Door bepaalde metalen in het water zoals ijzer en mangaan kunnen de leidingen dicht komen te zitten. Als er veel kalk in het water zit, kunnen drinknippels vast komen te zitten. Controleer dit dus regelmatig.
Tip: sla een bron voldoende diep
Gebruikt u grondwater? De diepte van de bron bepaalt ook de kwaliteit van het water. Ondiepe bronnen (minder dan 25 meter diep) staan soms direct in contact met oppervlaktewater waardoor de kwaliteit van het water niet constant is. Het is dan ook belangrijk om een bron door een gespecialiseerd bedrijf te laten slaan."
Hoe dieper de bron geslagen wordt, hoe beter. Als er veel ijzer in het water zit, kunt u een ontijzeringsinstallatie plaatsen. Een reverse osmose-installatie is ook een mogelijkheid: deze haalt bijna alle zouten en mineralen uit het water. De smaak wordt dan minder, maar als kippen eenmaal gewend zijn, hoeft dat geen probleem te zijn.
Tip: laat bij twijfel onderzoek doen
Counotte: Laat altijd onderzoek doen als u twijfelt over de waterkwaliteit op uw bedrijf. Daarmee voorkomt u veel schade. Als voorbeeld: een gemiddelde besmetting met schimmels en gisten kost een bedrijf met 30.000 leghennen ruim 12.000 euro op jaarbasis. Een gemiddelde bacteriologische vervuiling op een bedrijf van 30.000 vleeskuikens kost ruim 2.000 euro per ronde. Als het water niet goed ruikt, zichtbaar verontreinigd is of als dieren om onverklaarbare reden ziek worden, laat dan uw water direct goed onderzoeken.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Susan Rexwinkel