Graanprijzen dalen door goede verwachtingen
Het verschil met de noteringen van de oude oogst is dan ook groot. Bij tarwe is dit verschil 30 euro/ton en bij gerst bijna 20 euro/ton, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update.
Marktinfo granen
Vrijdag verscheen het maandelijkse WASDE rapport van Ministerie van Landbouw van de VS. De uitkomsten waren zoals verwacht met hogere producties, grotere voorraden en hogere stock/use ratios. Niet de uitkomsten van dit rapport maar vooral de groei/oogst omstandigheden in de wereld zijn de oorzaak dat de graannoteringen onder druk blijven staan. In de wereld zijn de omstandigheden nagenoeg optimaal en zijn er nergens productieproblemen.
Op de termijnmarkten zagen we begin deze week dan ook dalende noteringen met op woensdag een stabilisatie. Op donderdag sloten de graannoteringen hoger wat veroorzaakt werd door de vliegtuigcrash in Oekrae. De paniek sloeg toe omdat de vrees ontstaat dat de onrust in Oekrae verder kan escaleren. De graanexporten zouden hierdoor verstoord kunnen worden.
Importheffing EU
De Europese Commissie heeft een importheffing op ma, sorghum en rogge ingesteld. Deze importheffing treedt in werking als de prijzen onder een bepaald niveau liggen. Na deze bekendmaking zagen we de maprijzen in de EU licht stijgen.
Tarwe nieuwe oogst is nu nog mondjesmaat beschikbaar, maar met de oogst in aantocht zal dit volgende week anders zijn. Gerst nieuwe oogst wordt volop geleverd.
Prijzen tarwe en ma
Ten opzichte van vorige week bleven voor directe levering de tarwe- en ma noteringen oude oogst gelijk. Gerst af land werd 5 euro/ton goedkoper. Voor de leveringen op termijn daalden de tarwenoteringen met 7, die van gerst met 6 en ma met 2 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
Ook voor soja was het maandelijkse WASDE rapport van vrijdag 11 juli positief. Ten opzichte van de rapportage in juni werd de productie verhoogd, vooral veroorzaakt door een groter areaal in de VS en hogere hectare opbrengsten. De voorraden zijn ten opzichte van juni ook flink verhoogd. Vergeleken met vorig seizoen is de sojaproductie 20,9 miljoen ton (7,4 procent) hoger en ligt er op het einde van dit seizoen 18,3 miljoen ton (27,3 procent) meer soja op voorraad.
Vanaf volgende week komt de raap van de nieuwe oogst beschikbaar met fors dalende prijzen tot gevolg. Raap oude oogst was nauwelijks meer te krijgen en erg duur. Kijken we naar augustus dan zien we raapnoteringen van 205 euro/ton, wat 65 euro/ton lager is dan 2 weken geleden.
Prijzen soja en raap
Op de fysieke markt bleven de sojanoteringen voor directe levering stabiel, vooral veroorzaakt door een zwakkere dollar. De raapnoteringen daalden met 54 euro/ton. Voor de levering op termijn stegen de sojanoteringen met 15 euro/ton, veroorzaakt door de zwakkere euro en daalden de raapnoteringen met 8 euro/ton.
Koers euro/dollar
De euro werd deze week flink zwakker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 18 juli noteerde de koers 1,3528 tegen 1,3614 de week ervoor, wat 0,0086 lager is.