‘Graan- en sojaprijzen dalen de komende jaren’
Dat stellen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling OESO en de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO in een gezamenlijk rapport waarin zij de ontwikkeling tot aan 2024 schetsen.
De vraag naar landbouwproducten blijft hoog, maar zal minder groeien dan in de afgelopen 10 jaar, meldt agriholland. Granen vormen nog steeds de basis voor het voedsel dat het gros van de mensen gebruiken, maar het voedsel zal gemiddeld genomen meer eiwit, vet en suiker gaan bevatten in vele delen van de wereld.
Hogere landbouwproductie nodig
Dit hangt samen met de stijging van het inkomen en de urbanisatie. Door deze veranderingen en omdat daarnaast de wereldbevolking groeit is er de komende 10 jaar een hogere productie in de landbouw nodig. Met name in Azien Latijns Amerika, moet de productie in zich sterk ontwikkelende economie tot aan 2024 met 75 procent omhoog.
De OESO en FAO voorzien dat de productie van granen de komende 10 jaar met 15 procent zal toenemen. In oliehoudende zaden wordt een toename van de productie van 26 procent voor mogelijk gehouden.
Stijgende tarweproductie
De stijging van de productie wordt gestimuleerd in de ontwikkelde economie waar de vraag naar grondstoffen voor biobrandstoffen en voor veevoergrondstoffen zal toenemen. De stijging van de productie van gewassen voor voedsel zal gemiddeld zijn.
Voor tarwe wordt gerekend op een toename van 12 procent in 10 jaar en voor rijst zal de productie met 14 procent groeien. De suikerproductie neemt met 20 procent toe, waarbij de groei vooral wordt gerealiseerd in ontwikkelde landen.
Zie voor meer informatie de OECD-FAO Agricultural Outlook 2014 op de website van OESO.