‘Kuikens die uitkomen in de stal zijn vitaler’
Dit verhoogt het arbeidsplezier en werkt bovendien kostprijsverlagend, geeft de Brabander aan, die samen met zijn broer Egbert op twee locaties 250.000 vleeskuikens houdt. De 4 tot 5 eurocent gezondheidskosten per kuiken per koppel die iedereen wel eens mee maakt (1 2 mindere koppels per jaar), komen hiermee te vervallen, licht hij toe.
Een vleeskuikenhouder die iedere koppel continue topkwaliteit kuikens van zijn broederij krijgt, kan het ook zonder antibiotica af. Maar zij zagen de opstart problemen de laatste jaren verder toenemen ondanks allerlei veranderingen en verbeteringen op het bedrijf voor een betere start.
Bovendien geldt: Als je vroeg in de ronde problemen hebt, krijg je daar vaak op het eind ook nog een staartje van mee., aldus Wingens. Sinds we met dit systeem werken hebben we nog geen entrococcen gehad en zijn de kuikens rustiger en vitaler.
Cox druk
De laatste ronde was er een behoorlijke cox druk op het bedrijf van Wingens, behalve in de stallen waar eieren waren geplaatst. Dit was ook weer een verrassend verschil. Daarnaast kunnen de kuikens die uitkomen in de stal een coli infectie zelf overwinnen met een goede drinkwater reiniging.
Het antibioticagebruik ligt de afgelopen twee jaar rond de 17 dagdoseringen per dierjaar (dd/dj) op beide locaties.
Gelijkblijvende voederconversie
Wingens die aangeeft dat de resultaten nog maar pril zijn, ziet niet direct een betere voederconversie. De voederconversie en de groei is de ene koppel beter dan in de andere stallen en de andere ronde gelijk, vertelt de vleeskuikenhouder. Maar gemiddeld genomen heb je op de hele ronde 1 daggroei extra bij gelijk aantal mestdagen. De kuikens zijn tussen de 50-100 gram zwaarder.
Stookkosten stijgen niet
Bovendien ziet de vleeskuikenhouder dat er niet meer gestookt wordt in vergelijking met reguliere eendagskuikens met de infrarood verwarming ondanks de 3 extra dagen opstoken tot 38 gram (de eieren komen na 18 dagen in de stal). Verder blijft van de 3 dagen dat de ronde langer wordt effectief 1 dag over:
Normaal moet minimaal 1 dag voordat de kuikens komen de stal opstookt en ingericht worden, zegt de pluimveehouder. Nu is het krullen in de stal, eieren erin, kachel aan, en verder inrichten. Dit is 1 dag. Daarnaast zien we dat er een daggroei extra is, dat is dag 2. Dus met deze methode hoeft de ronde maar 1 dag langer te worden.
Moederkloek
Daarnaast lijkt de infrarood verwarming een positief effect te hebben op de kuikens: de kuikens die willen kunnen buiten het stralingsgebied gaan liggen en zoeken dan hun eigen comfort zone op, het moederkloek idee.
Ook is er tot en met dag 0 niet meer lucht beweging dan de thermiek van de stralingswarmte: vergelijk het met een zonnige, windstille voorjaarsdag op het strand. De lucht is fris maar de zon maakt het zeer aangenaam.
Lage scores op voetzoollaesies
Bovendien zijn de scores op voetzoollaesies, die in de teststal onder de 10 punten liggen, erg laag. Nu de kuikens uitkomen in de stal zie ik geen opgedroogde en verschrompelde pootjes meer bij kleine kuikens. Door de vollere pootjes heb ik het idee dat de kuikens minder gevoelig zijn voor voetzoollaesies.
Nieuwe nippels
Maar ik denk dat de nieuwe nippels de belangrijkste aanpassing zijn waardoor we lagere voetzoollaesies bij onze kuikens hebben. De scores op voetzoollaesies liggen bij Wingens sinds die investering altijd onder de 30 a 40 punten in alle stallen.
We hebben heel lang gezocht naar nippels die in het begin van de ronde weinig water gaven en later veel. Uit Deens onderzoek naar waterinname blijkt namelijk dat, dit gewenst is. In het begin van de ronde is het kuiken nog niet sterk genoeg om een nippel in te drukken en pikt hij tegen de zijkant.
80 tot 100 ml
De nieuwe nippels geven 30 tot 40 milliliter (ml) in het begin van de ronde wanneer de kuikens tegen de zijkant van de nippel pikken. Later in de ronde wanneer de nek van de kuikens sterk genoeg is, zodat ze de nippel kunnen indrukken, geven deze nippels de gewenste 80 tot 100 ml.
De vleeskuikenhouder investeerde in nippels die volledig uit RVS bestaan. Deze zijn beter bestand tegen zuren, verklaart hij.
Zaterdag 12 oktober 2013 verscheen het artikel 'Uitmuntend technisch resultaat dankzij nauwkeurig management' over de uitstekende technische resultaten van Rob Wingens in Stal & Akker en Agrio's andere regionale vakbladen.