Meer pluimveemest verwerkt in Vlaanderen
Hiervan is maar een derde deel (ongeveer 7 procent) de werkelijke stijging in operationele capaciteit van de installaties. Twee derde deel van de stijging wordt veroorzaakt door een nieuwe en meer volledige methode van gegevensinzameling door VCM.
Ook de export van ruwe pluimveemest nam toe van 175.451 ton in 2012 naar 188.315 ton in 2013. Dit is een stijging van 7,3 procent.
Meer dan 90 procent
Ter vergelijk: BMC Moerdijk verbrandt jaarlijks ongeveer 440.000 ton pluimveemest, dit is circa een derde deel van de Nederlandse pluimveemestproductie. In Vlaanderen wordt meer dan 90 procent van de Vlaamse pluimveemestproductie verwerkt of geporteerd.
In Vlaanderen wordt bijna alle pluimveemest, die niet geporteerd wordt, afgevoerd naar biothermische drooginstallaties, waar het opgemengd wordt met andere stromen. De afgewerkte producten worden dan geporteerd, zegt Cine Schollier van het Vlaams Codinatiecentrum Mestverwerking (VCM). Het VCM verzamelt ieder jaar, aan de hand van haar enque, gegevens over de mestverwerkingscapaciteit en -technieken in Vlaanderen.
7 nieuwe installaties
De verwerking en export van mest van alle diersoorten in totaal bedroeg in 2013 3.629.521 ton. In 2013 zijn er 7 nieuwe installaties opgestart en is 1 installatie stopgezet. Vlaanderen telt zo in totaal 129 operationele mestverwerkingsinstallaties. 115 daarvan zijn ingeplant in agrarisch gebied; 14 installaties zijn gevestigd op een industrieterrein. Al deze bedrijven hebben vaste installaties.
Niet alle capaciteit benut
VCM vergelijkt jaarlijks de beschikbare met de operationele capaciteit in de mestverwerkingsinstallaties in Vlaanderen. In 2013 was er 21 procent meer capaciteit beschikbaar dan er werd gebruikt.
Dit komt omdat installaties in de startfase nog niet op volledige capaciteit draaiden. Of omdat bestaande installaties onder hun maximale capaciteit draaien door beperking in exportperiodes of door een tekort aan opslagcapaciteit.
Afnemende capaciteit in 2015
Maar ook doordat bepaalde installaties onvoldoende mestaanvoer hadden door de toegenomen rechtstreekse export van ruwe varkensmest naar Nederland. In 2015 is er echter een daling van de fosfornormen voorzien, en treedt het nieuwe Mestactieplan in Vlaanderen in werking, waardoor verwacht kan worden dat de vrij beschikbare capaciteit in 2015 zal afnemen.
Lees meer over mestverwerking in Vlaanderen in het uitgebreide rapport van het Vlaams Codinatiecentrum Mestverwerking (VCM).