Prijzen granen en sojaschroot dalen verder
De tendens van dalende prijzen van grondstoffen voor het mengvoer, moet tot lagere prijzen leiden voor pluimveevoer. Zodat pluimveehouders, die momenteel krap bij kas zitten, meer marge overhouden.
De internationale graanmarkten ontvangen steeds berichten over de goede stand van de verschillende gewassen. Oogstverwachtingen in de verschillende productiegebieden, worden daarom bijgesteld, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update.
Recordoogsten VS
Het Crop Progress rapport in de VS liet de ratings voor sojabonen en ma onveranderd. De wintertarwe verbeterde met 1 procentpunt naar 31 procent in de klassen good en excellent. Met de weersvoorspellingen in de VS lijken de groeiomstandigheden voor ma en soja optimaal en er wordt afgestevend op recordoogsten.
De Russische graanhandel heeft de exportprognose voor graan verder naar boven bijgesteld, blijkt uit publicatie van het Russische ministerie van landbouw. De uitvoer voor de komende oogst zou uitkomen tussen de 27 en 30 miljoen ton en dat is een flinke stijging van ruim 60 procent ten op zichte van het seizoen ervoor. Voor komend seizoen wordt een grote oogst verwacht die tussen de 94 en 99 miljoen ton ligt. Vorig jaar is er 92,4 ton geoogst.
Duitsland
In Duitsland gaat het DBV (het Deutsche Bauernverband) uit van een graanoogst van 48 miljoen ton. Dat is op het niveau van 2013, maar meer dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Ook de hectare opbrengsten laten een vergelijkbaar beeld zien t.o.v. 2013 met gemiddeld 7,4 ton. De wintertarweoogst komt volgens de laatste prognose uit op 25 miljoen ton en dat betekent een hectareopbrengst van 8 ton.
Afgelopen seizoen exporteerde de EU een record aan 38,4 miljoen ton graan. Dat is 38,1 procent meer dan in het seizoen 2012/2013. De import groeide in 2013/2014 met 11,2 procent naar 18,4 miljoen ton.
Dat de EU een record aan graan exporteerde is niet verwonderlijk doordat met de uitbreiding van Hongarije, Polen en Roemenier grote graanproducenten bij zijn gekomen. Bovendien had de EU afgelopen seizoen goede kwaliteit tarwe beschikbaar waardoor er veel vraag was naar Europese tarwe vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Hogere EU-import ma
De grote export van tarwe leidde tot een hogere import van ma in de EU. De tarwe-export van 28,0 miljoen ton is 48,1 procent groter dan die van het seizoen ervoor. De import van ma steeg daardoor met 33,8 procent naar 14,5 miljoen ton. Het logische gevolg is dat de import van tarwe (-53,8) en gerst (-17,7) afgelopen seizoen behoorlijk lager is geweest.
Alle ogen zijn nu gericht op het USDA rapport die vrijdag 11 juli uitkomt. De vraag die, terecht of onterecht, iedereen bezighoudt is de vraag of het Amerikaanse ministerie van landbouw (WASDE) haar prognose voor de Amerikaanse maoogst gaat verhogen en de verder invloed op de prijs. Het Middenwesten begint juli met een gewas wat in de beste conditie sinds tijden verkeert.
Prijzen tarwe, gerst en ma
De prijs van gerst en tarwe bleef op de fysieke markt gelijk en ma werd 5 euro per ton duurder. Op de termijnmarkt daalde de tarwe 3 euro, gerst 2 euro en ma 3 euro per ton.
Prijzen soja en raap
Voor directe levering daalde de Sojaschroot met 8 euro per ton terwijl de raapschroot gelijk bleef. Op termijn zakt de soja met 9 euro en raap met 1 euro per ton. De sojaprijzen zijn met 4,6 procent in Noord- en Zuid-Amerika, gedaald.
Naast het goede weer in beide werelddelen, spelen ook de voorraden in de VS en rol. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) blijkt dat de voorraden 12 procent groter zijn dan vorig jaar. Samen met de positieve vooruitzichten voor de aankomende oogst, dreigt de prijs van soja weg te zakken naar het laagste niveau tot dusver in 2014.
Koers euro/dollar
De euro werd deze week iets sterker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 11 juli noteerde de koers 1,3614 tegen 1,3593 de week ervoor, wat 0,0021 hoger is.