Pluimveebedrijven onverkoopbaar
Dat blijkt uit het NMV Agrarisch en Landelijk Vastgoed in het halfjaarsoverzicht 2014. Vooral de in de pluimveehouderij gaat het heel erg slecht, zegt NVM-vakgroepvoorzitter Arjan van der Waaij. Er is ook weinig te koop of er wordt verkocht onder druk van de bank. Deze bedrijven zijn erg lastig te verkopen, vertelt Van der Waaij.
Politieke missers
Door politieke druk is er afgelopen jaren veel gevesteerd en gemoderniseerd, vooral door leghennenhouders. Door grote fouten van de (Nederlandse) politiek is er sprake van oneerlijke concurrentie. Hiervan zijn Nederlandse leghennenhouders zwaar de dupe.
Op kostprijs kan er nu namelijk nauwelijks meer geconcurreerd worden met landen in Oost-Europa waar de legbatterijen heen zijn gegaan. Bovendien is het aanbod van scharreleieren te groot voor de vraag.
In de praktijk gebeurt het in de pluimveesector (net als in de glastuinbouw) dat failliete bedrijven voor een heel lage prijs gekocht worden en dan met een veel lagere kostprijs weer gaan draaien., licht Van der Waaij toe.
Twee grote struikelblokken
Voor de gehele landbouw zijn, naast de algemene economische malaise, volgens de makelaarsvereniging twee grote struikelblokken; de lange vergunningprocedures en de moeizame financiering door de banken.
Door het aanscherpen van financieringsvoorwaarden raakt een deel van de ondernemers aan zijn hypotheekplafond en is de bank soms een remmende factor in de expansie. Overigens zijn banken wel bereid om te investeren in sectoren met goede vooruitzichten. Grond is dan de basis, die bepaalt steeds meer de waarde van een bedrijf, aldus Van der Waaij.