Column: Piet Hunse: Wat een vreugde?
Dit jaar tijdens het pinksterweekend was het groot feest in ons dorp: het lanijto feest. Waarbij lanijto staat voor: landbouwnijverheidstentoonstelling.
U begrijpt, het is inderdaad in vroegere tijden ontstaan. Boeren hadden daar vanouds een grote inbreng in, maar inmiddels is die behoorlijk verminderd. Dat geeft ook weer nieuwe kansen. Zo gingen de boeren vroeger met hun vee naar de dorpen voor de tentoonstellingen, nu komen de burgers op bezoek bij agrarische ondernemers.
800 bezoekers
Ook aan ons was de vraag gesteld of wij ons bedrijf wilden openstellen tijdens een te houden fietstocht langs agrarische bedrijven. De bedoeling van de organisatie was om een mooie route uit te zetten door het boerenlandschap en dat ondernemers hun deuren zouden openen voor de burger en belangstellende.
En zo stonden ook onze deuren open en konden de mensen kijken hoe de kippen in de stal scharrelden, hoe de eieren werden verzameld en hoe de stempel er op kwam. Er hadden zich 800 mensen aangemeld en het weer werkte ook geweldig mee; het was een stralende zonovergoten dag met weinig wind. Ja, het kon niet beter.
Veel vragen
En ja, natuurlijk kwamen er veel vragen. Ik wil ze u niet onthouden, maar ook onze antwoorden niet.
Vraag: waarom zijn de stallen zo groot tegenwoordig?
Antwoord: wij zijn verplicht om kippen een bepaald leefoppervlak te geven, zodat wij voldoen aan de eisen van dierenwelzijn.
Vraag: waarom hebben jullie zoveel kippen?
Antwoord: een ei en een postzegel waren na de Tweede Wereldoorlog even duur, beide ongeveer 6 cent. Nu kost een postzegel 60 cent en koopt u een ei voor 15 cent. Dus om ondernemer te blijven moeten wij een bepaalde omzet halen om te overleven. Daarnaast is het zo dat in de jaren vijftig ongeveer 75 procent van het inkomen besteed werd aan het kopen van voedsel en 25 procent aan de overige zeg maar weelde. Nu is het zo dat ongeveer 20 procent van ons inkomen besteed wordt aan voedsel en 80 procent aan weelde. Dankzij de land- en tuinbouw, beste mensen, kunt u hier nu komen op uw elektrische fiets en kunt u uw haar laten verven, immers omdat wij zo goedkoop voedsel produceren, heeft u geld over.
Vraag: waarom legt de ene kip bruine eieren en de ander witte en hoe kun je dat zien?
Antwoord: aan de oren. Met als gevolg grote ogen bij de mensen.
Vraag: laatst had ik een ei dat niet goed was, de dop wilde er helemaal niet van af, het ei plakte aan de schaal vast, getver.
Antwoord: dat heeft met de versheid te maken. Hoe verser een ei, hoe moeilijker een ei te pellen is. Ooowww
Vraag: wat was er het eerst, de kip of het ei?
Antwoord: ik lees de Bijbel. Je mag er van vinden wat je wilt hoor, maar daar staat dat God de dieren heeft gemaakt en geen eieren. Soms is geloven simpel.
Vraag: waarom hangt er dat grote spandoek van de Rabobank?
Antwoord: die bank sponsort deze dag.
En deze week komt onze agrarisch adviseur om de huidige financie situatie weer even door te spreken. Van tevoren maak ik daarvoor een liquiditeitsbegroting tot 31 december, zodat we kunnen bespreken wat de verwachtingen zijn.
Inmiddels is ons nieuwe koppel van stal 3 in productie. Ze zijn 23 weken, eten 105 gram voer en leggen 96 procent.
Tja, komt dat nu door het spandoek van de Rabobank?
Denk het niet, maar burgers, banken, pluimveehouders, we hebben elkaar nodig om de samenleving een omgeving te laten zijn waar we samen kunnen leven!
Piet Hunse
Tekst: Piet Hunse
Beeld: Ruth van Schriek