'Pak antibiotica resistentie samen met humane gezondheidszorg aan'
Op dit symposium voor de varkenshouderij, georganiseerd door het Veterinair Kennis Centrum, kwamen ruim tachtig adviseurs uit de varkenshouderij af. Prof.dr. Johanna Fink-Gremmels, hoogleraar aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en vertegenwoordigd in diverse Europese veterinaire organisaties, gaf in haar presentatie een heldere uitleg over de werking van antibiotica en het ontstaan van resistentie.
Effectievere inzet antibiotica
Internationaal wetenschappelijk onderzoek brengt steeds beter de knelpunten in kaart. Inzet van antibiotica blijkt effectiever als dit in een vroeg stadium gebeurt. Hierbij dienen alle risicodieren behandeld te worden, aldus Fink-Gremmels.
Ook blijkt MRSA, de beruchte ziekenhuisbacterie die resistent is voor veel antibiotica, op te delen te zijn in 2 typen: hospital acquired en livestock acquired. Deze laatste variant, die overdraagbaar is van dier op mens en kan voor komen bij veehouders, is niet makkelijk overdraagbaar van mens op mens.
Verantwoordelijkheid bij humane gezondheidszorg
Daardoor blijkt deze een veel minder groot probleem te zijn dan het hospital acquired type, welke ontstaat onder invloed van antibioticumgebruik bij mensen. Door dergelijke inzichten is ook de politiek tot de conclusie gekomen dat er bij de aanpak van resistentie een grote verantwoordelijkheid ligt bij de humane gezondheidszorg.
Dit wil volgens Fink-Gremmels echter niet zeggen dat de veterinaire sector haar verantwoordelijkheid niet moet nemen. Op bijvoorbeeld het vlak van mestverwerking is volgens haar nog een slag te slaan. Antibiotica in diermest kunnen een verstoring van het ecosysteem veroorzaken.
Zij pleit dan ook voor verder onderzoek, goede monitoring en optimalisatie van antibioticagebruik wereldwijd. Nederland loopt hier binnen Europa duidelijk in voorop en wordt als voorbeeld genomen aldus de hoogleraar.