Nieuwe eisen Milieukeur Vleeskuikens
Vleeskuikenhouders die produceren volgens het keurmerk Milieukeur Vleeskuikens, momenteel alleen de patiostal van Kempen Kip in het Brabantse Vessem, moeten aan nieuwe eisen voldoen. Voor vleeskuikenhouders die al volgens dit keurmerk produceren gelden de eisen vanaf 1 januari 2015, voor nieuwkomers zijn de eisen vanaf 1 juli 2014 van kracht.
Het proefbedrijf Kempen Kip van stalinrichter Vencomatic in het Brabantse Vessem, waar kuikens in een partio systeem zitten, is op dit moment het enige bedrijf in Nederland dat het Milieukeur keurmerk voor vleeskuikens bezit. Nieuwe en aangepaste eisen zijn onder meer:
Dierenwelzijn en -gezondheid
- Verbod op gebruik 3e en 4e generatie antibiotica
- Verstrekken van afleidingsmateriaal (graan en strobalen)
- In het kader van brandveiligheid is er een objectinformatiekaart aanwezig die bij calamiteiten direct beschikbaar is voor brandweer en hulpdiensten
- Hogere waardering voor de keuzemaatregelen antibioticareductie, mestverwerking en de slachterijgegevens over afkeur en dood bij aankomst.
Milieu
- Nieuwe eis voor het volledig gebruik maken van duurzame elektriciteit (zelf opgewekt of groene stroom)
- Nieuwe eis voor het volledig gebruik maken van duurzamere soja in het veevoer
- De normen voor energieverbruik en mineralenexcreties zijn aangepast op basis van de ontwikkelingen in de sector
- Er is een koppeling gemaakt tussen mestdroging en het energieverbruik op het bedrijf. Bij toepassing van mestdroging tot boven de 75 procent droge stof mag het energieverbruik per procent hogere droge stof 1 procent meer energie worden verbruikt
Geldig tot februari 2016
De eisen, die gelden tot 1 februari 2016, zijn bedacht na evaluatie van de bestaande criteria. Download hier de algemene eisen dierlijke producten voor en de specifieke eisen voor vleeskuikens of klik op de site van Milieukeur voor meer informatie.