‘Was rauwe kip niet onder de kraan’
De campylobacter-bacterie wordt gedood bij het bakken of koken, maar kan rauw dus voor het nodige gevaar zorgen, vooral bij ouderen en jonge kinderen.
In Groot-Brittanniis het Food Standards Agency gestart met een sensibiliseringscampagne rond de gevaren van de campylobacter-bacterie, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT). Het FSA waarschuwt mensen voor besmetting via rauwe kip.
Wie rauwe kip in zijn handen heeft gehad, kan beter de handen wassen vooraleer ander voedsel of ander keukengerei aan te raken. Idem met het werkvlak waarop kip wordt klaargemaakt", aldus het FSA, dat verschillende televisiekoks onder de arm heeft genomen om het probleem onder de aandacht te brengen.
Ook spoelwater potentieel gevaarlijk
Ook het water waarmee de rauwe kip gespoeld wordt, is potentieel gevaarlijk. Volgens de FSA zou 44 procent van de Britten kip wassen voor het bakken. Daardoor komt de bacterie in het water terecht.
En een paar spetters op het aanrecht zijn voldoende om voor een besmetting te zorgen", aldus het FSA. De bacterie veroorzaakt bloederige diarree, heftige buikkrampen en koorts, en kan in zeldzame gevallen aan de basis liggen van het syndroom van Guillain-Barr een ernstige aandoening van het zenuwstelsel die kan leiden tot verlamming.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw
Beeld: Ingrid Zieverink