Cobb: ‘Met robuuster vleeskuiken markaandeel terug winnen’
In ons fokprogramma ligt de focus op een uitgebalanceerd product, dat voor alle ketenspelers, van vermeerdering tot slachterij goed en winstgevend is, vervolgt van Wolfswinkel. Ook zijn we bereid alle partijen in de keten van goed advies te voorzien, in plaats van enkel en alleen kuikens te leveren aan een opfokker.
Een voordeel van het Cobb vleeskuiken ten opzichte van onze concurrenten is daarbij de lagere kosten per kilogram groei. Het Cobb kuiken groeit hard ook al verlaag je de gehaltes in het voer iets, verklaart hij. Cobb heeft een inhaalslag gemaakt wat betreft voederconversie bij vleeskuikens, beweert de sales manager. We zijn op dit punt concurrerend en druk doende dit verder te verbeteren door hier de nadruk op te leggen in ons fokprogramma.
Vleeskuikenouderdieren
De afgelopen 10 jaar steeg de productie van Cobb vleeskuikenouderdieren ieder jaar met 1,5 tot 2 broedeieren per jaar, stelt hij. De gemiddelde productie in Europa van Cobb vleeskuikenouderdieren ligt op 156 157 broedeieren, na 60 weken. Daarbij zijn er uitschieters waarbij de productie rond de 162 163 broedeieren ligt, maar ook koppels die slechts 152 broedeieren leggen.
Voor de uitkomst, die gemiddeld 85 procent bedraagt, geldt hetzelfde. Er zijn uitschieters waarbij de uitkomst boven de 87 88 procent ligt en mindere koppels waarbij de uitkomst maar 83 procent is. De uitkomst stabiliseerde de afgelopen jaren, vertelt Van Wolfswinkel.
De uitval op het vermeerderingsbedrijf daalde daarentegen de laatste jaren tot een gemiddelde dat tussen de 7 en 8 procent ligt. Dit betekent dat het aantal broedeieren per opgezette hen steeg, licht hij toe.
Geen pootproblemen meer
Vooral door pootproblemen bij vleeskuikens verloor Cobb de afgelopen tien jaar veel marktaandeel. De pootproblemen bij vleeskuikens hebben we eruit gefokt en komen daardoor niet meer voor, beweert Van Wolfswinkel stellig. Wanneer er een ziekte in de stal heerst, kunnen vleeskuikens last krijgen van pootproblemen. Maar dit komt niet door onze genetica, maar is puur een bacterieel probleem en kan dus bij andere rassen ook voorkomen, verklaart hij. De uitval van vleeskuikens is vergelijkbaar met de concurrentie.
De technische resultaten bij vleeskuikenouderdieren en vleeskuikens hangen natuurlijk van veel factoren af en zijn daardoor op ieder bedrijf anders. Maar de potentie bij onze dieren is er, besluit van Wolfswinkel.