Vereniging Biomeerwaarde Ei opgericht
Onderdeel van de plannen is het sturen op een betere balans tussen vraag en aanbod via een zomerkorting en wintertoeslag en het uit de markt nemen van biologische eieren als de vrije marktprijs onder een minimum zakt.
Collectieve aanbod
De belangrijkste kracht zit echter in het collectieve aanbod. De coeratie wordt door haar volume een belangrijke speler in de markt voor biologische eieren. Het leveren van kwaliteit en leverbetrouwbaarheid zijn verder belangrijke waarden die in het bedrijfsplan van de coeratie verankerd zijn.
De coeratie gaat zelf de eieren ophalen, transporteren, sorteren , verpakken en distribueren naar haar klanten. Hiervoor wordt een samenwerking aangegaan met het bedrijf Eicom in Barneveld.
Directe klanten zijn veelal de pakstations die hun biologische eieren straks kant en klaar krijgen aangeleverd. Met de pakstations zijn de afgelopen periode diverse gesprekken hierover gevoerd.
Lid worden
Tot 1 september van dit jaar hebben pluimveehouders de gelegenheid om voor een instapbedrag van 2000 euro lid te worden van de coeratie. Na uitdienen van hun lopende contract zullen ze dan in de loop van 2015 gaan leveren aan de coeratie. Sommigen mogelijk zelfs al iets eerder.
Het bestuur van de coeratie gaat de komende weken de formaliteiten voor de oprichting verder afwikkelen. Wim Thomassen, mede initiatiefnemer en zelf biologische legpluimveehouder in Overberg gaat de bedrijfsvoering van de coeratie leiden. De komende periode gaat hij met de (potentie) leden individueel in gesprek over de levercontracten.
Al veel leden
Een aanzienlijk aantal biologische leghennenhouders heeft gisteren in de volle zaal in Barneveld het contract voor lidmaatschap al ondertekend. Daarmee onderstrepen ze het vertrouwen in de plannen en de mensen die het moeten gaan uitvoeren.
Vanaf september is duidelijk hoeveel eieren de coeratie in portefeuille heeft. De focus ligt dan op het afsluiten van contracten met klanten. De coeratie streeft er in eerste instantie naar om zon 70 procent van de eieren onder contract te verkopen en de rest op de vrije markt.
Voorzitter
Johan Verbeek, biologische pluimveehouder in Renswoude is gisteren op voordracht van de initiatiefnemers door de aanwezige pluimveehouders benoemd als voorzitter van de coeratie.
De coeratie wil zich middels PR activiteiten zelf ook zichtbaar maken richting consument als betrouwbare afzender van biologische eieren. Biologische eieren van de coeratie moeten zodoende ook een meerwaarde krijgen. In het reglement van de coeratie is hiertoe ook een aanvullende kwaliteitsregeling opgenomen.