´Voorkom stress bij leghennen´
Veel ziektes hebben te maken met darmgezondheid en stress zorgt ervoor dat deze ziektes kunnen komen bovendrijven, verklaart de pluimveedierenarts. Een leghennenhouder moet zich goed voorbereiden op een nieuwe koppel. Ga kijken naar de opfokker of de hennen klaar zijn om eieren te leggen en overleg over onder meer het water-, voer- en lichtschema en lichtintensiteit, adviseert Vriens.
Door dit op elkaar aan te passen, is de overgang voor de hennen kleiner en dus minder stressvol. Een goede opstart van de koppel is essentieel, hierbij zijn optimale stalomstandigheden een vereiste. Rust, Reinheid en Regelmaat zijn daarbij van cruciaal belang. Het klimaat moet goed zijn evenals de waterkwaliteit en het voer.
Bloedluizen richten meer schade aan dan we denken, daarom moeten de hennen hier vrij van zijn, stelt Vriens. Bloedluizen kunnen een hogere uitval, onrust, productie daling, hogere voederconversie, leververvetting/beenderverweking veroorzaken, licht de pluimveedierenarts toe.
Continu samenspel
Darmgezondheid is volgens Vriens geen momentopname maar een continu samenspel van allerlei factoren met de pluimveehouder aan het roer. Goed voer wat betreft samenstelling, structuur, constantheid, verteerbaarheid, beschikbaarheid en minimale ontmenging is hierbij een voorwaarde, maar niet alleen bepalend. Om de hennen hongerig naar het voer te houden, dienen de voermachines n keer per dag leeg te zijn.
Kleur en glans eieren
De kleur en glans van de eieren zeggen veel over de gezondheid van de hennen. Wanneer de eieren niet meer glanzen, kan dit op een ziekte onder hennen duiden, licht de pluimveedierenarts toe. Let ook op het blijven liggen van donsveertjes, wanneer dit niet het geval is, kan dit op een probleem wijzen, stelt Vriens.
Maar het is volgens hem nog beter om in het begin van de koppel iedere week preventief sectie te doen om de darmgezondheid te controleren. Daarna kan een leghennenhouder bijvoorbeeld elke twee of drie weken preventief een sectie (laten) uitvoeren, afhankelijk hoe het loopt.
Kijk goed naar de hennen voordat je licht bij geeft en doe dit niet op de automatische piloot, adviseert Vriens. Leghennenhouders moeten een goede reden hebben waarom ze licht bij geven, vindt de pluimveedierenarts.
Nare gevolgen
Uiteindelijk kan een slechte darmgezondheid tot coccidiose, clostridium (kwartelziekte) of darmstoornissen/dysbacteriose bij leghennen leiden. De gevolgen hiervan kunnen coli, chronische uitval, slechte ei schaalkwaliteit, leververvetting of beenderverweking zijn.
Er is niet n leghen die geen coccidiose darm parasieten en clostridium bacteri bij zich draagt. Maar wanneer de darmgezondheid goed is, beschikt een hen over genoeg weerstand, zodat dit niet tot ziekteproblemen leidt, vertelt de pluimveedierenarts.