Verspreiding vogelgriep door langzame besmetting
Volgens het CVI komt het verspreiden doordat overdracht van ziektekiemen tussen op afstand van elkaar levende dieren niet plaatsvindt via een directe route door de lucht. Maar doordat de ziektekiemen langzaam de omgeving tussen zenderdieren en ontvangerdieren besmetten (door een combinatie van transportprocessen), meldt veearts.nl.
Door deze besmetting van de omgeving is er eerst een fase van opbouw van infectieus materiaal in de omgeving en zal er pas daadwerkelijke overdracht plaatsvinden als er voldoende infectieuze ziektekiemen aanwezig zijn bij het ontvangerdier. Dat proces blijkt sterk afhankelijk te zijn van de mate van sterfte van de ziektekiem in de omgeving.
Intensive-care ziekenhuis
Ook is aangetoond dat deze vorm van ziekte overbrenging relevant is in een intensive-care afdeling van een ziekenhuis. Een andere belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat ziektekiemen met een lage sterfte lange tijd nadat de bron is verwijderd, nog steeds infecties kunnen veroorzaken ook op verder verwijderde plaatsen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Veearts.nl
Beeld: Susan Rexwinkel