Ganzenaanpak Fryslan gericht op schadevermindering
De essentie van de Friese ganzenaanpak betreft 3 hoofdpunten. Er komt een deelnemerspremie van 50 euro per hectare voor de grondeigenaren in foerageergebieden. De boeren ontvangen deze premie alleen bij geleden schade. Deze vergoeding staat los van de standaard schadevergoeding die de grondeigenaren ontvangen voor de geleden schade aan hun gewas.
Brandgans bestrijden
Verder mag de brandgans, als grootste schadeveroorzaker, bestreden worden. Ten slotte komt er in de eerste 2 seizoenen (2014/2015 2015/2016) een periode van 2 maanden rust. In deze periode mogen de ganzen niet worden bejaagd. In de jaren daarna wordt de winterrust opgeschroefd naar 4 maanden, mits blijkt dat de aanpak werkt.
Winterganzen
In Frysl zijn het vooral de winterganzen die schade aan percelen aanrichten. In andere provincies zijn dit juist de zomerganzen. Daarom zet Frysl stevig in op de aanpak van de winterganzen, die op een gegeven moment weer wegtrekken. De winterganzen zijn voor een deel beschermd. Er gelden internationale verplichtingen waar rekening mee wordt gehouden.
Provinciale aanpak
Provincie Frysl heeft een eigen aanpak gemaakt, nadat de onderhandelingen met de Friese maatschappelijke partijen in begin mei van dit jaar stukliepen. Het breekpunt hierbij was de duur van de winterrust.
Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: Provincie Friesland
Beeld: Ellen Meinen