´Ketenintegratie kan veel geld opleveren´
De onderzoeker van Wageningen UR vergeleek de Nederlandse pluimveevleessector waarin allemaal zelfstandige ondernemers actief zijn met volledig getegreerde ketens zoals Rothkter en Wiesenhof in Duitsland.
Beide hebben voor- en nadelen. Maar volgens Lourens zijn de voordelen in een getegreerde keten groter. Dit komt vooral doordat de informatievoorziening tussen verschillende ketenspelers, zoals opfok, vermeerdering, broederij en vleeskuikenhouder beter verloopt en men hierop inspeelt.
Wanneer het broedproces verbetert heeft dit voordelen voor de vleeskuikenhouder, noemde hij als voorbeeld. Veel factoren hebben invloed op de technische resultaten in de volgende schakel in de keten.
Duizenden euros
Lourens noemde ook het voorbeeld van een Duitse integratie die grondeieren niet uitbroed. Wanneer er 1 procent meer kuikens uit het ei komen, scheelt dat deze integratie 290.000 euro per jaar en elk punt voederconversie levert 215.000 euro op.
Hiermee wou de onderzoeker aangeven dat er veel geld te verdienen is door goed samen te werken in de keten (in een integratie). De Duitse integratie bespaarde jaarlijks 2,2 miljoen euro door verbeteringen in de keten. Een aantal van deze verbeteringen begonnen al onderin deze keten.
Keten vormen
Nederlandse pluimveehouders kunnen samen ook een getegreerde keten vormen, volgens Lourens. Door bijvoorbeeld met 6 vleeskuikenhouders altijd de broedeieren van n vermeerderaar te nemen. Daardoor krijg je een 100 procent herkomstgarantie wat betreft broedeieren en hierop kunnen de vleeskuikenhouders inspelen.
De meningen over het voordeel hiervan waren in de zaal verdeeld. Iemand zei dat Rothkter het enige succesverhaal is en dat volledige ketenintegratie ook al diverse keren mislukt is. Anderen waren wel enthousiast.