´Grond- en waseieren hebben geen invloed op vleeskuikenprestaties´
Het onderzoek richtte zich op het de effecten van het uitbroeden van gewassen en ongewassen grondeieren op broedresultaten en kuikenprestatie van de nakomelingen. Er werden voor beide twee onderzoeksproeven gedaan. De conclusies voor de broedresultaten waren als volgt:
- Lager percentage bevruchting bij grond- en waseieren in vergelijking met nesteieren (81,7 en 82,0 procent 83 versus 89,80 procent).
- Hoger percentage embryonale sterfte (ES) bij de grond- en waseieren in vergelijking met nesteieren (23,9 en 23,8 procent versus 8,69 procent).
- Uit de tweede proef blijkt dat de effecten daarbij groter zijn bij oudere moederdieren. Bij oudere moederdieren lag de ES op 29 procent, bij jonge moederdieren op 11 procent .
- Lager percentage eerste soort kuikens bij de grond- en waseieren in vergelijking met nesteieren (75,7 en 75,9 procent versus 91,0 procent).
Vleeskuikenprestaties
De conclusies van de vleeskuikenprestaties waren:
- Geen effect op uiteindelijke technische resultaat op 35 dagen, wel lager begingewicht, gewicht na 11 dagen en hogere uitval bij opstart van de koppel (dat laatste blijkt enkel uit de eerste proef).
- Tendens naar meer hakdermatitis bij kuikens uit waseieren. Numeriek meer voetzoollaesies bij kuikens uit grondeieren. De scores op voetzoollaesies waren; nesteieren: 90, grondeieieren: 102, waseieren: 109.
- Geen significante verschillen in strooiselkwaliteit op 35 dagen. Tendens naar slechtere strooiselkwaliteit in de hokken met kuikens uit waseieren.
Verrassende onderzoeksresultaten
De onderzoeksresultaten van de proeven waren verrassend. We hadden bijvoorbeeld een hogere uitval verwacht van kuikens uit grond- en waseieren, zegt Van Harn. De onderzoeker sloot zijn presentatie af met de vraag: Wat te doen met grondeieren? Met als mogelijke antwoorden:
- Apart opzetten (net als haantjes)
- Niet inleggen
- Huidig beleid continueren
Wanneer men de onderzoeksresultaten in ogenschouw neemt, zouden broederijen het huidige beleid moeten continueren en grond- en waseieren blijven uitbroeden. Maar de meningen hierover zijn verdeeld. Feit blijft dat grondeieren een risico vormen in de broedmachine (klapeieren). WUR onderzoeker Sander Lourens vertelde dat de Duitse integratie grondeieren niet uitbroed om met de vleeskuikens technisch beter te draaien.