Vleeskuikenhouders gebruikten 50 procent minder antibiotica
Het antibioticagebruik van vleeskuikenbedrijven in Nederland was in 2013 met gemiddeld 17,5 dierdagdosering per dierjaar (dd/dj) 49,3 procent lager dan het gebruik in 2009. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees en Productschap Pluimvee en Eieren.
De cijfers zijn door de sector zelf verzameld op basis van gegevens die worden bijgehouden door dierenartsen en in IKB kip. De cijfers hebben betrekking op alle vleeskuikenbedrijven in Nederland.
De Nederlandse vleeskuikenhouderij heeft de doelstelling, 50 procent reductie ten opzichte van 2009, daarmee bijna gehaald. De bereikte reductie van het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij wekte eerder al internationaal bewondering op.
Tabel
In de onderstaande tabel is het antibioticagebruik van 2009 tot en met 2013 weergegeven en ook de reductie ten opzichte vanaf het jaar 2009.
Jaar | Dd/dj | Reductie t.o.v. 2009 |
2009 | 34 | |
2010 | 28 | 16,8% |
2011 | 24 | 27,8% |
2012 | 21 | 36,8% |
2013 | 17 | 49,3% |