Consument geeft 7 procent minder uit aan eieren in 2013
De omzet in duurzaam geproduceerde eieren zoals biologische en vrije uitloopeieren steeg in 2013 met 14,8 procent. Het markaandeel van deze duurzame eieren groeide van 23,3 procent in 2012 naar 28,7 procent in 2013.
De groei ging net als in 2012 ten koste van gewone scharreleieren en van scharreleieren met n ster: eieren van leghennen die een overdekte uitloop hebben, daglicht en een normaal lichtschema, en afleidingsmateriaal tegen onder andere verenpikken.
Grootste aandeel supermarkt
Het marktaandeel van duurzame eieren bedraagt in de supermarkt 32 procent, in de buitenhuishoudelijke markt 4,7 procent en bij speciaalzaken 8,3 procent.
Deze gegevens blijken uit de vierde editie van de Monitor Duurzaam Voedsel 2013, die staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken vandaag naar de Kamer stuurt. Klik hier voor het rapport. Op pagina 25 en 26 staan de bestedingen aan eieren in Nederland verdeeld over houderijvormen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Rijksoverheid
Beeld: Ellen Meinen