Graannoteringen blijven dalen
Dit kwam door:
- Betere groeiomstandigheden in de VS
- Prima groeiomstandigheden in Europa.
- De presidentsverkiezingen in Oekrae wat positief uitgelegd wordt door de graanmarkten.
Het Franse AgriMer verhoogde deze week de rating voor wintertarwe met 2 procent. 75 procent zit in de categorie goed tot uitstekend, dus mag gezegd worden dat de tarwe in Frankrijk er prima bij staat. Rusland schijnt te kampen hebben met droogte maar zo lang dit niet tot uitdrukking komt in de oogstverwachtingen reageert de markt hier nauwelijks op.
Argentini
In Argentiniloopt door de overvloedige neerslag de oogst van ma achter op schema en verloopt de inzaai van wintertarwe traag. Ondanks de oogstproblemen verhoogde het Argentijnse ministerie van landbouw de oogstprognose van ma met 3,1 miljoen ton tot 31,1 miljoen ton.
Grootste tarweoogst Europa
Europa stevent nog steeds af op de grootste tarweoogst sinds het jaar 2008. Het areaal is uitgebreid en de weersomstandigheden zijn prima en wijzen op goede opbrengsten. De komende tijd wordt er meer gekeken naar de kwaliteit dus of tarwe bakwaardig is of alleen gebruikt kan worden als veevoer.
Krijgen we een relatief natte periode de komende tijd dan zal er meer voertarwe komen en minder baktarwe waardoor de premies voor baktarwe zullen stijgen. Uiteraard zet dit dan de voertarwenoteringen onder druk.
Dalende maisnoteringen VS
In de VS staan de manoteringen onder druk door het warme en droge weer waardoor de matelers de kans krijgen volop te zaaien. Op 18 mei was 73 procent van het areaal ingezaaid, tegen 59 procent een week eerder.
Uiteraard daalden ook de graannoteringen op de fysieke markten. Tarwe voor directe levering gaf 3 euro/ton prijs, terwijl de dagnoteringen van gerst en ma met 1 euro/ton daalden (zie onderstaande grafiek). De grote klap lag echter bij de leveringen op termijn (nieuwe oogst). De tarwenoteringen daalden met 8 euro/ton, gerst met 6 euro/ton en ma met 5 euro/ton.
Marktinfo Soja Raap
Dalende sojanoteringen op de internationale markten door de verwachting dat het sojareaal in de VS gaat stijgen ten koste van het areaal ma. Het late voorjaar is hier debet aan maar ook de constant hoge sojaprijzen zorgen voor een stijging van het areaal. De verwachting is dat op het einde van het volgende seizoen de huidige uiterst krappe sojavoorraden ruimschoots aangevuld zullen zijn.
De markt staat verder al jaren in het teken van de grote vraag naar soja van China en ook hier verwachten we de komende tijd geen verandering. Sterker nog het belang van China op de sojamarkt zal alleen maar toenemen. De jongste exportcijfers bevestigen dit beeld. De eerst 4 maanden van dit jaar importeerde China maar liefst 21,85 miljoen ton wat 41,3 procent meer is dan in de eerste 4 maanden van vorig jaar.
Dalende sojanoteringen
?Op de fysieke markt daalden de sojanoteringen deze week voor directe levering met 6 euro/ton en die van raap met 4 euro/ton. Ook voor de levering op termijn noteerden zowel soja als raap lager met respectievelijk 5 euro/ton en 6 euro/ton.
De afgelopen week waren er verschillende dagen waarbij de graanhandel nagenoeg stil lag. Op maandag was het Memorial Day in de VS en op donderdag Hemelvaart. Veel graanhandelaren namen ook de vrijdag vrij zodat er de afgelopen week maar op twee dagen echt gehandeld werd.
Koers euro/dollar
De euro veranderde deze week nauwelijks van waarde ten opzichte van de dollar. De koers kwam nauwelijks van zijn plaats en bleef steken op 1,3622.