EU kiest landbouw commissieleden
Het landelijk nieuws haalt deze koehandel doorgaans niet. Daar wordt enkel gekeken naar de strijd wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Maar op lagere niveaus wordt de strijd net zo goed gestreden. In het Europarlement gaat het er dan vooral om wie in welke commissie plaatsneemt.
Concurrentie en voorkeurstemmen
Het Europees Parlement kent twintig vaste commissies, van de budgetcommissie tot de commissie die zich met petities van ingezetenen bezighoudt. Wie in welke commissie mag plaatsnemen, wordt per fractie bepaald. Komende maand gaan de fracties daarover overleggen. De Europese Volkspartij (waar het CDA toe behoort) zich daarom een paar dagen terug in Lissabon.
Jan Huitema rekent erop dat hij namens de ALDE, de Europese liberale fractie, in de landbouwcommissie plaats kan nemen. Ik heb daar niet veel concurrentie, denkt hij. Bovendien zijn een paar landbouwwoordvoerders van de ALDE, George Lyon (Verenigd Koninkrijk) en Britta Reimers (Duitsland) niet herkozen. Dat schept ruimte voor mij.
Ook Annie Schreijer-Pierik maakt zich geen zorgen. Ik heb 110.000 voorkeursstemmen gekregen, zegt ze. Ik heb nog niet meegemaakt dat iemand die zoveel stemmen heeft gehaald niet in de commissie van haar voorkeur komt.
In de kijker
Maar het is wel eens misgegaan. Het nog zittende parlement heeft helemaal geen Nederlandse leden in de landbouwcommissie. Esther de Lange (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks) zitten er als plaatsvervangende leden. Vergelijk dat met commissies voor burgerrechten, waar vijf Nederlanders lid van zijn, of Buitenlandse Zaken, met vier Nederlanders.
Die commissies zijn niet zo belangrijk voor de Nederlandse economie, meent een lobbyist in Brussel, maar daar kun je je wel in de kijker spelen. Leden van die commissies worden vaak gevraagd voor radio of televisie. En dan speelt dat er meer dan tien Nederlandse politieke partijen in het Europees Parlement zitten. Die willen allemaal wel in Nederland voor het voetlicht komen, en als lid van de Landbouwcommissie lukt dat zelden.
Boerenbelangen
Als Schreijer-Pierik en Huitema in hun missie slagen, heeft Nederland de komende vijf jaar maar liefst twee vertegenwoordigers in de landbouwcommissie. Beiden geven aan met elkaar samen te willen werken om voor de Nederlandse boerenbelangen op te komen. In Den Haag heb ik altijd goed samengewerkt met de VVD, vertelt Schreijer-Pierik. Ik verwacht niet dat dat in Brussel anders zal zijn.
Begin juli komt het nieuwe Europees Parlement bij elkaar in Straatsburg. Dan moet bekend zijn wie in welke commissie komt te zitten.