29 procent antibioticareductie en betere technische resultaten
Resistentie tegen antimicrobie middelen is een groot probleem in de diergeneeskunde en humane geneeskunde. Daarom werd het project Reductie Antibioticumgebruik door de Universiteit Gent opgezet, met als doel deelnemende pluimveehouders te begeleiden naar een optimaal en meer verantwoord gebruik van antimicrobie middelen.
Deelnemende vleeskuikenbedrijven werden driemaal bezocht, waarbij tijdens het eerste bedrijfsbezoek data werden verzameld over het gebruik van antimicrobie middelen, bioveiligheid door het invullen van de biocheck.ugent en technische resultaten. Aan de hand van deze data werd een plan van aanpak opgesteld voor de pluimveehouder.
29 procent reductie
Tijdens het tweede bedrijfsbezoek werd een tussentijdse evaluatie uitgevoerd en tijdens het derde bedrijfsbezoek werd een finale evaluatie gemaakt. Ten tijde van bedrijfsbezoek 1 was de gemiddelde behandelingsincidentie berekend over alle bedrijven 192. Dit wil zeggen dat 192 dieren dagelijks n dagdosis met antimicrobie middelen krijgen per 1.000 aanwezige dieren.
Ten tijde van bedrijfsbezoek 3 was de gemiddelde behandelingsincidentie gedaald naar 136 per 1.000 dieren per dag; een gemiddelde reductie van 29 procent. Tijdens beide bedrijfsbezoeken werd de actieve substantie amoxicilline uit de klasse penicilline het vaakst toegepast.
De reductie van het gebruik van antimicrobie middelen ging gepaard met een verbetering van de bioveiligheidsscore. De gemiddelde externe bioveiligheidsscore verbeterde met vijf punten en de gemiddelde interne bioveiligheidsscore met vier punten.
Betere technische resultaten
Ten slotte verbeterden ook de technische resultaten. De uitval gedurende de eerste week verslechterde, maar de uitval gedurende de gehele ronde en de voederconversie verbeterden, waardoor het productiegetal ook steeg.
De groei/dier/dag bleef gedurende de studieperiode gelijk. Concluderend daalde het gebruik van antimicrobie middelen tijdens het project, zonder dat dit een negatief effect had op de technische resultaten.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Pluimvee
Beeld: Susan Rexwinkel