Kijken in het ei alternatief voor doden eendagshaantjes
Bij deze methode kijkt een machine na ongeveer tien dagen in het ei om het geslacht van het embryo te bepalen. Vervolgens worden de eieren waarin haankuikens zitten eruit geselecteerd. Om het bedrijfseconomisch interessant te maken, is het cruciaal dat er goede afzetmogelijkheden zijn voor uitgeselecteerde broedeieren.
550.000 euro voor onderzoek
De eerste experimenten met de methode laten een positief resultaat zien. Maar vervolg onderzoek is nodig om vast te stellen hoe het geslacht effectief, betrouwbaar en na een korte broedtermijn kan worden vastgesteld. De investeringen in dit innovatieve onderzoek bedragen 550.000 euro. Het ministerie van Economische Zaken neemt hiervan 350.000 euro voor zijn rekening, de Rijksuniversiteit Leiden 200.000 euro.
De bedoeling is dat kuikenbroederijen binnen twee jaar met deze methode kunnen werken. Als het werkt hebben ze maar de helft van de broedcapaciteit nodig om evenveel leghennen te krijgen.
Reactie Dijksma
Staatssecretaris Dijksma: Jaarlijks worden in Nederland 45 miljoen haantjes direct nadat ze uit het ei zijn gekomen gedood. In Europa zijn dat zelfs tegen de 400 miljoen haantjes. Dat is een maatschappelijk probleem dat om een oplossing vraagt.
Het is een goede zaak dat het pluimveebedrijfsleven, maatschappelijke partijen en onderzoeksinstellingen de handen ineen willen slaan om die oplossing tot stand te brengen. Als het lukt heb je een oplossing die niet alleen voor Nederland interessant is, maar ook voor de rest van Europa en de wereld.
Onverantwoord en niche product
De andere technieken vielen af. De techniek van genetische modificatie waarbij door belichting van eieren zonder bebroeden het geslacht van het embryo is vast te stellen, wordt als ethisch onverantwoord gezien. Het opfokken van haantjes als vleeskuiken, de zogeheten combi-kip, blijkt tot nu toe alleen een interessant niche product te zijn, waarvan er niet teveel op de markt moet komen.