‘Landbouw wisselgeld in wereldwijde handelsakkoorden EU’
Europa wil graag meer industrie producten, zoals autos exporteren. Om dat te bereiken is de landbouw vaak als wisselgeld gebruikt. Vooral de grote Europese landen hebben een belangrijke stem in de handelsakkoorden.
Volgens van Dongen is de EU slecht in het sluiten van handelsakkoorden. De onderhandelingen met Brazilizijn een weggevertje hebben Europa niks opgeleverd. Braziliis een heel gesloten markt, waarvan we alleen producten importeren, we kunnen daar nauwelijks producten heen exporteren. Dit levert Europa dus geen inkomsten op.
Failliete boeren
Ook de onderhandelingen met Canada zijn op een fiasco uitgelopen, zegt Van Dongen. De EU wou snel een akkoord met Canada bereiken om daarna een akkoord met de Verenigde Staten te kunnen sluiten. Daarom zijn veel kansen blijven liggen in de onderhandelingen. Canada kan bijvoorbeeld veel varkensvlees naar de EU exporteren en varkensboeren in de EU gaan failliet als gevolg van strengere regelgeving. De Canadezen lachen zich kapot om de domme Europese onderhandelaars en maakten hier maximaal gebruik van.
De onderhandelingen met de VS moeten Europa veel banen opleveren. Hier zijn voor de landbouw veel defensieve belangen, volgens Van Dongen. In de VS gelden er namelijk andere wettelijke eisen dan in de EU. In de VS wordt kip met chloor behandeld, is klonen toegestaan en worden er hormonen gebruikt. Tegen die producten kunnen Europese boeren niet concurreren. Daarnaast kampt de VS met dierziektes zoals het PED virus bij varkens.
Vrije handel of museum
Volgens Van Dongen heeft dit als enige voordeel dat Europese politici op die manier een spiegel wordt voorgehouden. Dan moeten ze kiezen of ze voor vrije handel zijn, dus dezelfde regels wereldwijd en minder regels in de EU of meer regels zodat Europa een gesloten markt wordt. De EU wordt dan een soort museum. Bezoekers, in dit geval importerende landen moeten daarvoor entree oftewel een importheffing betalen
Dierenwelzijn speelt bijvoorbeeld geen enkele rol in andere landen op de wereld en ook niet in de handelsakkoorden. De pluimveesector is onlangs weer getroffen door het handelsakkoord met Oekrae. Dat mag nu 36.000 ton pluimveevlees in de EU importeren. Dit levert de EU niks op omdat er geen tegenprestaties zijn.
Kansen in Japan
Voor landbouw en zeker ook de pluimveesector liggen er veel kansen in Japan dat importeur van agrarische producten is. Ook Zuid Korea moet agrarische producten importeren, maar als ruil daarvoor wil het autos naar Europa exporteren. Vooral de grote Europese landen zijn hier niet zo van gecharmeerd, vertelt Van Dongen.
In de onderhandelingen met andere (groepen) landen geldt dat belangen van andere industrie zwaarder wegen dan van de landbouw. Van Dongen stelt daarom voor de landbouw te splitsen van andere industrie in handelsakkoorden.