GD: ‘Vaccineer altijd tegen Gumboro’
De meeste uitbraken vonden plaats op bedrijven met vleeskuikens, waarbij vrijwel altijd sprake was van verhoogde uitval, met bij sectie de typische verschijnselen van Gumboro. Voor Gumboro bestaat een Early Warning-systeem. Het is erg belangrijk dat uitbraken van Gumboro gemeld blijven worden bij de GD, zodat de sector en dierenartsen tijdig geformeerd blijven over de situatie in een bepaalde regio.
Lang hinder op bedrijven
Uit materiaal afkomstig van Gumboro uitbraken dat naar de GD is gestuurd, werd tot nu toe steeds veldstam DV86 gevonden. Deze stam werd in Nederland voor het eerst in 1986 aangetoond door de GD.
Het virus is zeer resistent. Gumboro problemen kunnen daarom lang op besmette bedrijven aanwezig blijven. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er problemen zijn door andere stammen van het Gumboro virus.
Alle vaccins werken
Alle huidige beschikbare, levende Gumboro vaccins zijn in principe in staat om kuikens te beschermen tegen de gevolgen van een infectie met DV86, mits de vaccinatie op een goede manier en op het juiste tijdstip is uitgevoerd.
De leeftijd van vaccineren is onder andere afhankelijk van de antilichaamtiter tegen Gumboro die de kuikens meekrijgen via het ei. Deze hoeveelheid maternale antistoffen kan sterk varien tussen koppels vleeskuikens.
Niet te vroeg vaccineren
Te vroeg vaccineren geeft weinig of geen bescherming. Hoe hoger de titer, hoe later er gevaccineerd kan worden. Bij gangbare vleeskuikens neemt vanaf 4 dagen leeftijd de antilichaamtiter tegen Gumboro elke 3 dagen met de helft af. Vaccins met een hogere doorbraaktiter (de intermediate plus of hete vaccins) kunnen op jongere leeftijd worden ingezet.
Vaccineer altijd
De GD adviseert altijd tegen Gumboro te vaccineren en de instructies van de vaccinfabrikanten op te volgen. De drinkwater enting moet correct en op het juiste tijdstip zijn uitgevoerd. Bloedonderzoek van minimaal 18 bloedmonsters is een belangrijk hulpmiddel om het enttijdstip te bepalen.
Daarnaast geeft bloedonderzoek inzicht in de spreiding van de antilichaamtiters. Dit is belangrijk om te bepalen of n- of tweemaal tegen Gumboro dient te worden gevaccineerd. Het gebruik van een vaste dag in de ronde om de kuikens te vaccineren tegen Gumboro, heeft het risico dat op een niet-optimaal tijdstip wordt gevaccineerd. Bij te laat vaccineren loopt het koppel onnodig risico, mocht een infectie optreden; te vroeg vaccineren leidt tot weinig of geen bescherming.
Overleg met pluimveearts
Voor advies over een goede uit voering van de vaccinatie en de keuze van het vaccin, kunnen pluimveehouders contact opnemen met hun dierenarts, omdat deze de bedrijfsomstandigheden en de infectiedruk in de regio kent. In gebieden met een hoge infectiedruk en op bedrijven die in n van de voorafgaande ronden een Gumboro uitbraak hebben gehad, zijn hete Gumboro vaccins aan te bevelen.
Klik hier voor informatie over Gumboro.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Susan Rexwinkel