Tarwenoteringen in vrije val
De tarwenoteringen op zowel de MATIF in Parijs als de CBOT in de VS maakten vorige week maandag een flinke duikeling en verderop in de week werd deze daling alleen nog maar groter. Er is dan ook veel positief nieuws te melden, volgens Agrifirm in zijn wekelijkse update.
Zo noteerden we:
- De weersomstandigheden in Europa zijn over het algemeen goed en de wintergranen staan er prima bij.
- Ook in Argentini China en Australiworden dit jaar een grotere tarweoogst verwacht.
- In Rusland is 50 procent van het areaal zomergranen ingezaaid en loopt hiermee voor op het schema
- Oekrae meldt excellente groeiomstandigheden. Toch verwacht men door de economische crisis een wat lagere productie.
Europa grootste exporteur
In de VS liet het Crop Progress rapport van maandag een verdere verslechtering zien van de wintertarwe. De akkerbouwers in de VS gaan dit jaar waarschijnlijk de kleinste wintertarweoogst binnenhalen sinds het jaar 2006.
Omdat er in Europa een grote tarweoogst verwacht wordt en de oogst in de VS zal tegenvallen, is de verwachting dat volgend seizoen Europa de grootste tarwe-exporteur van de wereld zal worden. Dit is voor de eerste keer sinds 1950.
Gunstige vooruitzichten ma
Wat ma betreft zijn de vooruitzichten ook gunstig. In de VS wordt dit seizoen meer ma gezaaid en voor volgend jaar verwacht men in de VS een toename van de voorraden met 50 procent.
In Zuid Oost Europa regent het voortdurend maar als binnenkort de zon gaat schijnen kan de oogst van de wintergerst en wintertarwe beginnen. Dit seizoen lijkt het erop dat de tarwe- en gerst in Europa oogst 2 3 weken vroeger zal zijn dan normaal het geval is. Dit geeft extra druk op de prijzen.
Forse daling graanprijzen
Op de fysieke markt lijkt het er meer en meer op dat de graanhandelaren de hoop op hogere prijzen opgegeven hebben en alles op alles zetten om de schuren leeg te maken. De forse daling van de granen op de termijnmarkten zien we ook terug op de fysieke markt. Voor directe levering daalden deze week de tarwenoteringen met 7 euro/ton, de gerstnoteringen met 6 euro/ton en mais daalde met 5 euro/ton. Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) daalden de tarwenoteringen met 8, gerst daalde met 2 en mais met 5 euro/ton.
Marktinfo Soja Raap
De daling van de sojanoteringen in Europa stokte deze week wat vooral veroorzaakt werd door een zwakker wordende euro ten opzichte van de dollar. Ook op de sojamarkt liggen dalingen van de noteringen in het verschiet. Het USDA verwacht voor het volgend seizoen nl een sojaoogst van bijna 300 miljoen ton. In de VS wordt meer soja gezaaid en de opbrengsten in Zuid Amerika vallen meer en meer mee.
Op de fysieke markt is soja prima beschikbaar en van krapte is dan ook geen sprake. Soja vanuit Brazilikomt volop Europa binnen terwijl de aanvoer uit Argentininog wat achterblijft omdat men daar later begonnen is met de oogst. We zien dit ook terug in de prijzen. Braziliaanse sojaschroot 48 is slechts 15 euro/ton duurder dan Argentijnse soja 44. Dit verschil was een aantal maanden geleden nog het dubbele.
Voor directe levering stegen de sojanoteringen op de fysieke markt deze week met 7 euro/ton en die van raap met 6 euro/ton. Voor de levering op termijn noteerde zowel soja als raap hoger met respectievelijk 7 euro/ton en 2 euro/ton.
Koers euro/dollar
De euro werd deze week fors zwakker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 16 mei 2014 noteerde de koers 1,3717 euro/dollar tegen 1,3861 vorige week, wat 0,0144 lager is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Fenneke Wiepkema