‘Voedselzekerheid bovenaan politieke agenda’
De wereldbevolking stijgt naar 9 miljard mensen, die steeds meer eieren en vooral pluimveevlees gaan eten. Als Nederland en Belgizijn we verplicht een bijdrage te leveren aan de wereldvoedselproductie, dit kan niet zonder bulkproductie.
De professor vindt daarbij volksgezondheid, voedselzekerheid en -veiligheid belangrijker dan dierwelzijn. Ook merkt hij veel verwarring over het woord dierenwelzijn omdat in discussies emotie vaak de boventoon voert boven rationeel denken. Dierenwelzijn moet gaan over het welzijn van de dieren in een huisvestingssysteem en dat veehouders goed voor hun dieren zorgen. Wanneer we kijken naar de relatie mens en dier houden we kippen om eieren te leggen en voor het vlees. Dat er een paar vegetaris en veganisten anders over denken, doet daar niets aan af.
Diermeel weer toestaan
Door de stijgende wereldbevolking moeten we in de toekomst nog beter met de schaarse grondstoffen omgaan en kunnen we goede grondstoffen niet blijven weggooien. De professor pleit dan ook voor herinvoering van diermeel in het mengvoer. Onder strikte voorwaarden moet dit kunnen.
Verbeter verdienmodel
De Limburgse leghennenhouder Herman Lichtenberg deed een voorstel voor een nieuw verdienmodel. De meeste consumenten kunnen en willen 20 eurocent voor een ei betalen, de supermarkt kan 15 cent aan de handel betalen en die 10 cent aan de leghennenhouder. Wij kunnen daarmee het dure voer kopen zodat de akkerbouwer ook een goede prijs voor zijn product ontvangt en iedereen tevreden is.
Daarbij is het van belang dat we niet 102 procent produceren maar slechts 98 procent wat de markt vraagt zodat de prijs in stand blijft, volgens de leghennenhouder. Inkoopdirecteur Petro Boon van eierhandel gebroeders van Beek kon zich hier in vinden en discussieleider Felix Rottenberg noemde het zelfs het eierparlement. Boon zei ook dat Van Beek initiatief wil nemen en financieel bij wil dragen aan een promotiecampagne voor eieren.
Verbied import kooieieren
Leghennenhouder Peter van Agt riep de Dierenbescherming op iets te doen tegen de import van kooieieren in Nederland. In Nederland is het verboden om hennen in kooihuisvesting te houden maar deze eieren worden in de verwerkende industrie nog wel volop gebruikt.