‘Wees alert op darmgezondheid’
Met name aan het einde van de ronde moeten ze ook alert zijn op bevuilde eieren en kwaliteit van de eischaal. Wanneer de schaal afwijkend is of wanneer er meer en meer glazige punteieren komen, duidt dit op gezondheidsproblemen bij de hennen. Dat zei Hilde Van Meirhaeghe, pluimveearts bij Vetworks in Belgie donderdag 15 mei tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg in Eersel.
Volgens de pluimveearts moet een leghennenhouder voor aanvang al weten wat hij met een koppel hennen wil. Wanneer hij een koppel langer aan wil houden, vraagt dit na de opfok om een robuustere hen die 100 tot 200 gram zwaarder is, beschikt over een goed verenkleed en niet voor 20 weken in productie is, vertelt Van Meirhaeghe. Ook moet de leghennenhouder weten wat de doelproductie is. Veel (tafel)eieren of veel eimassa (kilo eieren) voor de verwerking produceren.
Meer coccidiose
De Belgische pluimveearts vertelde dat er bij leghennen in batterijhuisvesting veel minder darmproblemen zoals coccidiose waren. Door het verbod op kooihuisvesting zijn meer problemen met darmgezondheid ontstaan. In batterijstallen werd de mest direct afgevoerd en heerste er een betere hygie.
De pluimveearts waarschuwde ook bij uitloop. Een goede uitloop kan uit gras en mais bestaan. Een slechte uitloop bevat modder en veel water. In een dergelijke omstandigheden kunnen parasieten zoals wormen en coccidiose beter overleven en de gezondheid van de hennen verslechteren.
Volksgezondheid
Wanneer we in de toekomst kijken naar huisvestingssystemen vindt de pluimveearts dat volksgezondheid belangrijker is dan dierenwelzijn. NOP voorzitter Eric Hubers voegde daaraan toe dat gezondheid de belangrijkste factor is als het gaat om dierwelzijn bij hennen.