‘Grover voer verbetert darmgezondheid’
Uit onderzoek van de WUR blijkt verder dat grover voer het gebruik van slechter verteerbare grondstoffen zoals raapzaadschroot beter mogelijk maakt. Met name in de startfase van opfok of vleeskuikens is belangrijk dat het maagdarmkanaal zich goed ontwikkeld, legde Kwakkel de bezoekers uit.
Volgens Kwakkel moet de deeltjesgrootte van pluimveevoer grover zijn. Dit kan vrij eenvoudig door grondstoffen als mais en tarwe slechts te kneuzen of te breken. Uit eerder onderzoek bleek dat de technische resultaten bij vleeskuikens nagenoeg hetzelfde bleven toen er 40 procent hele tarwe aan de dieren werd gevoerd.
Sponzige maag
Grove deeltjes stimuleren de werking in de spier- en kliermaag van een kip zodat deze groter wordt. Meel of heel fijn voer zorgt ervoor dat deze heel klein en sponzig wordt. In plaats van voerprocessing in de fabriek te doen, zouden we dit terug moeten brengen naar het dier zelf, door grover voer te verstrekken.
Via antiperstaltiek (terugvloeibewegingen van de voedselbrij in het maagdarmkanaal) heeft het voer langere tijd de kans om goed afgebroken en opgenomen te worden vanuit het maagdarmkanaal in de bloedbaan. Hierdoor verbetert de voerbenutting. Daarbij raadt de onderzoeker grover bestanddelen in het voer aan.
Wisselende zuurtegraad
De docent vertelde ook dat (kwaadaardige) bacteri een hekel hebben aan verschillende pH (zuurtegraad) niveaus. Daarom moet deze wisselend zijn in het maagdarmkanaal en hierop heeft grof voer een specifieke invloed.