‘Bestrijd enterococcen op een andere manier’
In het verleden gebruikten sommige vleeskuikenhouders preventief Lincospectin om kreupelheid veroorzaakt door enterococcen te voorkomen. Dit is echter geen eerste keus middel en mag dus niet meer worden ingezet in Nederland.
Wanneer er nu problemen met enterococcen zijn wordt vaak penicilline zoals Phenoxypen of Amoxicilline ingezet, zegt Van Erum. Het gevolg is dat het antibioticagebruik stijgt. In Belgihebben ze daarvoor iets gevonden. Wanneer in het verleden blijkt dat een middel geholpen heeft tegen een kwaal, mag dit toch worden ingezet ongeacht of het een eerste keus middel is."
Daarom wordt er in Belgie toch Lincospectin ingezet. Uit onderzoek blijkt ook dat dit middel in 90 procent van de gevallen helpt." Van Erum vindt ook dat vleeskuikenhouders dit middel moeten kunnen inzetten, zolang er nog geen betere alternatieven zijn.
Andere manieren
De pluimveearts zei verder dat het een ingewikkeld probleem is, waar nog veel onderzoek voor nodig is om mogelijke oplossingen te bedenken.
Uit onderzoek blijkt wel dat enterococcen bacteri al op jonge leeftijd worden opgenomen. Daarom is het belangrijk dat dit wordt voorkomen. Mogelijkheden om problemen tegen te gaan zijn ook om de eerste dagen antistoffen in het bloed op te nemen en dan ook alert te zijn op de darmgezondheid.
Een vierde mogelijkheid is misschien ook groeivertraging de eerste dagen. Maar dit raakt een vleeskuikenhouder ook in zijn portemonnee en moet daarom zorgvuldig worden overwogen. Andere mogelijkheden zijn toevoegen van pre- of probiotica aan het voer of water. Middelen die helpen moeten volgens de pluimveearts middenketenvetzuren bevatten. Enten heeft volgens hem geen zin omdat de problemen al op zeer jonge leeftijd ontstaan.