Eiwit uit insecten in pluimveevoer
Eiwitten uit insecten zijn op kleine schaal al langer een bron voor voeding, maar op industrieel niveau lukte het tot nu toe nog niet om een proces in te richten met voldoende productie tegen een prijs die concurrerend is met sojaschroot of vismeel. Algemeen directeur Hendrik de Vor van Coppens diervoeder geeft aan dat prijs nog steeds niet kan concurreren met gangbaar eiwit, maar wel met die van hoogwaardig eiwit. Wij gaan het inzetten voor jonge dieren en in situaties die specifieke inzet van hoogwaardig eiwit vragen.
Black soldier fly
Het eiwit komt uit larven van de vlieg Black soldier fly. Dit is een soort eendagsvlieg en daarom zeer geschikt, stelt Kees Aarts van Protix Biosystems. Deze soort eet niet als vlieg en slaat in het larvenstadium alle nutriten op. Daardoor zijn deze larven rijker aan nutriten.
De larven leven van plantaardige reststromen, zoals van fruit en afvalproducten van de bierindustrie, die voor een groot deel ook zelf al dienen als diervoeder. Alleen zorgen de larven ervoor dat de nutriten die er nog in zitten geconcentreerd worden in de larven.
Hoge eiwitproductie
De productiecapaciteit op de locatie in Dongen is beperkt tot 2,5 tot 3 ton eiwit en vet per week. Door de overeenkomst met Coppens diervoeder wordt er een nieuwe locatie in Den Bosch, Tilburg of Dongen gebouwd. Om aan te geven hoe productief de kweek van larven is, gaat de nieuwe locatie 5000 ton vetten en eiwitten per hectare produceren.
Wetgeving veranderen
Uit het productieproces komen twee insectenproducten: eiwitten en vetten. De vetten zijn toegelaten als grondstof voor diervoeders, maar de eiwitten nog niet. De wetgeving in Nederland en Europa bepaald dat insecten landbouwhuisdieren zijn en dan heb je te maken met de TSE-BSE-regelgeving. Staatsecretaris Dijksma wil net als voor vismeel ook voor insecten een uitzondering. Ook in Europa is die wil er, alleen moet die toestemming nog wel gegeven worden, stelt Tarique Arsiwalla, medeoprichter van Protix Biosystems.