Fotoserie: ‘Wees alert op suffe kuikens’
Je ziet suffe kuikens met open bekjes, die niet vlot in de benen komen, snel zitten en warm aanvoelen, vertelde De Jong. Het lijkt erop dat kuikens het te warm hebben, ondanks een goed stalklimaat. Vaak vertoont een groot deel van de koppel dit afwijkende gedrag, lichte de pluimveearts de ziekteverschijnselen toe.
Sectiebeeld laat een vergrote lever, kleine puntbloedingen, hartzakovervulling, bloed dat niet stolt, vervetting van de buikholte en schuim en vocht in de luchtpijp en longen zien. Waarschijnlijk komt het doordat de lever de groei niet kan bijhouden. Daardoor kan de lever niet meer goed functioneren en zijn kuikens vatbaarder voor ziektes.
Preventie
Door de lever te ontlasten met geleidelijke voerovergangen kun je dit syndroom voorkomen. Ook vormt uitladen en dus het tijdelijk niet voeren van de kuikens een risicofactor. Behandeling kan door directe energietoevoegingen aan het water en voermanagement. Het beste is om een middel aan het water toe te voegen omdat zieke kuikens niet veel eten, verklaart De Jong.
Na de tijdelijke ondersteuning van de energiestofwisseling en leverfunctie kunnen de kuikens het zelf weer goed af. Het is niet een groot probleem. Wanneer vleeskuikenhouders hier alert op zijn en maatregelen nemen, treedt er na twee dagen zeker verbetering op en lijken de kuikens nergens last van te hebben, verklaart De Jong.
Topsport
Volgens De Jong is het kuiken van nu te vergelijken met een topsporter. Die hebben naast een
uitgebalanceerd dieet, op bepaalde momenten ook voedingssupplementen nodig om fit te blijven.