Consumenten onderschatten nutritionele voordelen van pluimveevlees
De meeste respondenten dachten dat broccoli, bloemkool of citrusvruchten hiervoor verantwoordelijk zijn. Geen enkele van deze groenten of fruit bevatten echter B12. Vooral oudere mensen kampen met een tekort aan deze vitamine.
De gemiddelde consument beseft ook niet dat het menselijk lichaam meer ijzer absorbeert uit vlees dan uit eender ander voedsel. Vlees en pluimveevlees bevatten heemijzer, de meest absorbeerbare soort.
Toch denkt het merendeel van de consumenten dat het menselijk lichaam haar ijzer vooral haalt uit spinazie, boerenkool en andere bladachtige groenten. Deze bevatten ook veel ijzer, maar enkel het slechter absorbeerbare niet heemijzer. In de VS is ijzertekort de meest voorkomende vorm van nutritentekort. Dit is een belangrijke reden om regelmatig heerlijk, sappig kippenvlees te eten.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Pluimvee
Beeld: Ingrid Zieverink