Reguliere vleeskuikens minst vaak Campylobacter positief
Toch is van de reguliere koppels gemiddeld 70 procent in de zomermaanden en 30 procent in de wintermaanden Campylobacter positief, beweert NEPLUVI. Campylobacter is een darmbacterie die onder andere voorkomt bij kippen en kan leiden tot infecties bij de mens.
Uit de door de slachterij genomen monsters blijkt dat Campylobacter besmette koppels het belangrijkste risico vormen voor een Campylobacter besmetting van het geslacht product. Dit werd ook al aangetoond in diverse internationale onderzoeken; om te komen tot beduidend minder Campylobacterbesmettingen dienen er geen/minder Campylobacter positieve koppels aangeleverd te worden.
Reductiemaatregelen pluimveehouders
Binnen het Europese CAMPYBRO project wordt onderzoek verricht naar de toevoeging van diverse componenten aan het voer en het effect hiervan op het Campylobacterniveau bij levende kippen. In eerste instantie wordt het effect van producten als plantextracten, probiotica, prebiotica en organische zuren individueel op laboratoriumschaal onderzocht.
De eerste resultaten laten zien dat bepaalde componenten een (lichte) reducerende werking hebben op het Campylobacter niveau in kippen. De vervolgstap is dat de meest potentievolle onderzochte producten met elkaar worden gecombineerd en dat het effect hiervan in het lab wordt onderzocht. Uiteindelijk worden de meest succesvolle combinaties van middelen in de praktijk bij pluimveehouders getest. Dit zal ook bij Nederlandse pluimveehouders gaan plaatsvinden.
Klik hier voor meer informatie over het CAMPYBRO project waarin wordt onderzocht welke maatregelen pluimveehouders kunnen nemen om besmetting van pluimvee met Campylobacter te voorkomen.