Betere resultaten vleeskuikens met korte donkerperiodes
Wageningen UR doet al jarenlang onderzoek naar verlichting in vleeskuikenstallen. Een vleeskuikenhouder kan het beste kiezen voor een zogenaamd intermitterend lichtschema van 4 uur licht, 4 uur donker en daarna 4 periodes van 3 uur licht en 1 uur donker, zegt Jan van Harn die zich namens Wageningen UR heeft gericht op onderzoek naar verlichting in vleeskuikenstallen.
Volgens Europese regelgeving moet een vleeskuiken vanaf dag zeven tot drie dagen voor het slachten minimaal 6 uur donker per etmaal krijgen, waarvan tenminste 4 uur aaneengesloten. Van Harn deed praktijkonderzoek naar verschillende lichtschemas. Een intermitterend geniet daarbij de voorkeur boven een dag/nachtschema van 6 uur donker en 18 uur licht.
Egale lichtverdeling
De onderzoekers adviseren kapotte lampen direct te vervangen om donkere rustplekken te voorkomen en te zorgen voor een egale verdeling van licht in de stal. Verticaal hangende tl-buizen geven daarbij in het algemeen een betere lichtverdeling dan tl-armaturen aan het plafond. Ook worden voldoende lichtpunten aanbevolen.
Recente praktijkervaringen geven aan dat het risico op pikkerij bij daglicht toenemen. Een voordeel van daglicht is energiebesparing het nadeel is dat de lichtintensiteit lastig is te reguleren is. In hoeverre methoden om het daglicht te regulieren economisch rendabel zijn, weet van Harn niet.
Geen laagfrequente TL
Vleeskuikenhouders kunnen beter geen laagfrequente TL verlichting nemen omdat een kip het licht daarvan ziet knipperen en dat leidt tot stress, vertelt Van Harn. Dit komt doordat kippen meer beeldjes per seconde zien dan de mens waardoor ze dus laag frequente lampen zien flikkeren (stroboscopisch effect of disco-effect). Kippen kunnen meer zien dan mensen. Ze zien onder andere ultraviolet licht, hierdoor zien ze dingen ook anders dan mensen.
Ook keken de onderzoekers naar lichtkleur en lichtintensiteit. Beide bleken weinig tot geen invloed te hebben op de technische resultaten. De onderzoekers gebruikten de kleuren wit, geel, blauw en groen en werkten met 20 lux of minder. Het technisch resultaat wordt dus niet beter of slechter wanneer vleeskuikenhouders de lichtintensiteit verlagen tijdens een koppel, licht de onderzoeker toe.
De onderzoeker kan niet zeggen welk type verlichting (TL, PL of LED) een vleeskuikenhouder het beste kan kiezen.
Klik hier voor de technische resultaten en de scores op voetzoollaesies van het onderzoek van Wageningen UR naar het vergelijk van een intermitterend lichtschema met een dag/nachtschema.