Granennoteringen blijven schommelen
Agrifirm meldt dat als de weersomstandigheden een beetje mee willen werken, later in het voorjaar de prijzen wat kunnen gaan dalen. De gerstnoteringen stonden deze week onder druk door goede oogstvooruitzichten in Europa, Australien Oekrae.
Twee belangrijke rapporten
De graanmarkten zagen vorige week uit naar twee belangrijke rapporten die door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw werden gepubliceerd. Op dinsdagmorgen was het de publicatie van het eerste Crop Progress rapport van de graanproductiegebieden van de VS waarbij de stand van de gewassen wordt beoordeeld. Bekend was dat de stand van de wintertarwe niet best was maar het cijfer van 35 procent good to excellent voor de kwaliteit van de wintertarwe verraste de markt behoorlijk. De gevolgen lieten zich raden en de tarwenoteringen stegen ook flink.
Op woensdagmiddag kwam het alom bekende maandelijkse WASDE rapport weer uit en vooral tarwe week af van de algemene verwachting. De wereldvoorraden werden verhoogd met 2,9 miljoen ton en voor mais werd de productie flink verhoogd, maar ook het verbruik werd met krap 7 miljoen ton verhoogd waardoor de voorraden nauwelijks wijzigden. De tarwenoteringen reageerden direct en moesten de winst die in de ochtend gemaakt was weer inleveren.
Op de fysieke markt zagen we deze week een stijging van de tarwe- en gerstnoteringen, terwijl de manoteringen daalden. Tarwe voor directe levering steeg met 2 euro/ton en gerst met 1 euro/ton.Ook voor de levering op termijn stegen de tarwe- en gerstnoteringen met respectievelijk 2 en 1 euro/ton. Ma noteerde een daling met 3 euro/ton voor directe levering en voor de levering op termijn bleven deze gelijk.
Marktinfo soja en raap
Voor soja was het WASDE rapport van dinsdagmiddag weinig verrassend. De markt had al rekening gehouden met wat lagere voorraden en dit werd in het rapport bevestigd. Soja wortelt voortdurend met de hoge verwachtingen van de Chinese vraag en de hoge productiecijfers voor het seizoen 2014/2015. De Amerikaanse voorraden krimpen sterk maar dit wordt dan weer opgevangen door de beschikbaarheid van de Zuid Amerikaanse soja.
De aanvoer van soja was de laatste tijd weer erg krap door opnieuw wachttijden bij de Braziliaanse havens en enkele vastgelopen schepen in het Argentijnse deel van rivier de Paran De komende weken worden er verschillende schepen met Braziliaanse soja in Nederland verwacht zodat de beschikbaarheid wat ruimer wordt met logischerwijs lagere prijzen.
Op de fysieke markt daalden voor directe levering de sojanoteringen deze week met 10 euro/ton en die van raap zelfs met 13 euro/ton. Voor de levering op termijn daalden de sojanoteringen met 5 euro/ton en die van raap met 4 euro/ton.
Koers euro/dollar
De euro werd deze week sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 11 april 2014 noteerde de koers 1,3884 euro/dollar tegen 1,3708 vorige week, wat 0,0176 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm