ChristenUnie wil verbod op verkoop onder de kostprijs
De staatssecretaris gaf eerder aan dat Europese regels dit belemmeren, maar in Duitsland geldt dit verbod in ieder geval tot 2017. Dik-Faber: ,,Waarom kan in Nederland niet wat in Duitsland wel kan? Ook Belgiwil graag vasthouden aan een verbod en Ierland wil het graag invoeren. Reden genoeg dus om in Nederland regelgeving te maken en dit onderwerp ook in Europa op de agenda te zetten!
In ongeveer de helft van de EU lidstaten geldt al een verbod op verkoop onder kostprijs of inkoopprijs voor levensmiddelen. Het Europese Economisch Sociaal Comit(EESC) riep in februari 2013 alle Europese overheden op om paal en perk te stellen aan de misbruikpraktijken van de grote supermarktketens, en noemt hierbij het verbod als een goed voorbeeld. In Nederland is er niet zon verbod omdat de overheid dat niet gunstig vindt voor de consument.
Voedselschandalen
De laatste maanden zijn er veel voedselschandalen geweest, die het vertrouwen van consumenten in voedsel flink onder druk hebben gezet. Alom klinkt de roep om meer en beter toezicht, maar dit lost het onderliggende probleem niet op. Dik-Faber: ,,Als boeren en bedrijven in de voedselketen werken met (te) krappe marges, kan de focus te veel verschuiven naar efficite en maximalisatie van de productie en dat kan ten koste gaan van de voedselveiligheid.
De ChristenUnie heeft eerder met succes ervoor gepleit dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) niet alleen kijkt naar de consumentenprijs, maar ook toeziet op een eerlijke margeverdeling in de keten. Daarvoor loopt nu een onderzoek in de pluimveesector.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: ChristenUnie
Beeld: ChristenUnie