NVP: ‘Overheid remt innovatie’
De voorzitter doelde daarmee onder meer op het behoud van de dierrechten in de pluimveehouderij. Een vleeskuikenhouder die al zijn mest laat verwerken en nieuw wil bouwen voor 100.000 kuikens, moet circa 40.000 pluimveerechten kopen voor ongeveer 300.000 euro. Dit geld kan hij beter investeren in een innovatieve en energieneutrale stal. Hij noemde als voorbeeld een energiezuinige en duurzame SunBro vleeskuikenstal.
De voorzitter hoopt dat de overheid in de toekomst keuzes maakt op basis van rationele gronden in plaats van emotionele. Staatssecretaris Sharon Dijksma die ook aanwezig was, luisterde aandachtig naar de presentatie.
Masterplan legsector
Ook noemde Oplaat de huidige situatie in de legsector. Door omstandigheden is de markt verstoord en daarom pleit de NVP voor een onafhankelijk onderzoek en daarop volgende maatregelen om die markt weer op orde te krijgen.
De langdurige te lage eierprijzen leiden tot faillissementen, dit is vreselijk voor de betreffende ondernemers. Als overheid kun je dan niet lijdzaam toekijken, vindt hij.
Volgens de NVP is de markt verstoord door eenzijdige Nederlandse regelgeving wat betreft het kooi verbod. Dit verbod moet in alle landen in de Europese Unie worden gehandhaafd. Ook moet verkapte steun van andere EU landen door nationale regeringen voorkomen worden. Als voorbeeld noemde Oplaat de Schotse regering die hun pluimveesector financieel gaat ondersteunen.
Belangrijke economische pijler
Ook benadrukte hij het belang van de agrarische sector voor de Nederlandse export en werkgelegenheid.
De voorzitter steekt het dat de pluimveesector als wisselgeld is gebruikt in de onderhandelingen met Brussel over derogatie. Nederland krijgt de komende vier jaar derogatie maar als voorwaarde blijven de dierrechten voor pluimvee en varkens tot eind 2017 bestaan.
Intensievere landbouw
De welvaart op aarde stijgt net als de wereldbevolking. Dit betekent dat steeds meer mensen vlees willen eten. Volgens berekeningen van het FAO en Wageningen UR moet de landbouw 40 procent intensiever worden om de groeiende wereldbevolking te voeden, noemde Oplaat in zijn presentatie.
Daarom moeten we in Nederland trots zijn op onze bofkip (reguliere vleeskuikens) en moet de overheid haar destructieve beleid aanpassen, zodat pluimveehouders kunnen ondernemen in plaats van ergeren aan regelgeving.
Het dier is volgens Oplaat ondergeschikt aan de mens en heeft onder meer als functie om vlees of eieren te leveren. Het is de taak van de pluimveehouder zijn dieren goed te verzorgen, wanneer hij of zij dat niet goed doet, mag zijn vergunning worden afgepakt.
De NVP voorzitter benadrukte in zijn presentatie dat er in Nederland zowel ruimte moet zijn voor nieuwe houderij vormen zoals scharrelvleeskuikens en Rondeel eieren maar ook voor de reguliere houderijen. Het reguliere vleeskuiken heeft een zeer lage foodprint en is daarom het meest duurzame stukje vlees lichtte hij toe.
Promotie essentieel
Oplaat onderstreepte verder het belang van promotie. In de vleessector neemt NEPLUVI zijn verantwoordelijkheid en gaat reclame voor kip verzorgen. In de legsector moeten er ook initiatieven komen om promotie voor eieren te verzorgen." Hij benadrukte daarbij het belang van samenwerking tussen de verschillende partijen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ingrid Zieverink, Tom Schotman