Twee bedrijven getroffen door vlekziekte
Muizen en ratten spelen een belangrijke rol in de verspreiding van de ziektekiem. Via urine en keutels kunnen vooral voedsel en drinkwater besmet raken. Ook is overdracht mogelijk via contact met neusslijm, direct contact, rattenbeten en vlooien.
Actieve ongediertebestrijding essentieel
Actieve ongediertebestrijding is dus van groot belang om vlekziekte te voorkomen. Bovendien kunnen muizen en ratten ook diverse andere ziektekiemen verslepen, zoals:
- salmonella
- Campylobacter
- Pasteurella (vogelcholera)
- kwaadaardige E. coli
Maar ook bij een aantal virusziekten, zoals AI, speelt ongedierte een rol, volgens de GD.
Vlekziekte
Vlekziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae. De bacterie komt voor in grond en water en geeft vooral ziekten bij varkens, schapen, kalveren en pluimvee.
Diverse stadia
Er kunnen diverse stadia optreden van de ziekte:
- van acuut (bloedvergiftiging, koorts, uitdroging en diarree)
- subacuut (vlekken)
- chronisch (gewrichtsontsteking en hartklepontsteking)
Muizen en ratten kunnen zorgen voor insleep van de ziekte op een pluimveebedrijf. Opmerkelijk is dat het aantal vlekziekte-uitbraken in Nederland stijgt als het weer slechter wordt en het voeraanbod voor knaagdieren buiten de stal minder wordt. Wanneer de ma en het graan worden geoogst, gaan de knaagdieren massaal naar binnen.
De mens kan besmet raken door krab- of snij-incidenten tijdens contact met besmette dieren.
Klik hier voor meer informatie over vlekziekte op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Ellen Meinen